Mostantól te is követheted az első jeladós barna kányánk útvonalát

Már Horvátországban jár az augusztus közepén Magyarországról elindult Anna, amelynek útját műholdas jeladóval követik. 

Szerző:
mme.hu
Fotó:
Fotó: Bolvári Adrienn
kiemelt kép: Adobe Stock
2019. szeptember 5.

Már Horvátországban jár az augusztus közepén Magyarországról elindult Anna, amelynek útját műholdas jeladóval követik. 

A legutóbb megjelölt, Anna névre keresztelt első jeladós barna kánya tojó a befogás után három hétig tartózkodott Érsekcsanád térségében, majd augusztus 19-én indult el déli irányba. Augusztus 25-e óta Horvátországban, Eszéktől kissé délre tartózkodik. Az első három napon ugyan azon az éjszakázóhelyen pihent, és innen járt ki táplálkozni 20-30 km körben - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

 

 

Útját bárki nyomon követheti az interneten, így a szakemberek és az érdeklődők egyaránt láthatják milyen útvonalon és hova repül a madár. Ezekkel a vonulási adataikkal pedig hozzájárulnak a faj megismeréséhez és védelméhez.

 

 

Itt tudod nyomon követni, merre jár Anna:

 

 

Barna kánya (Milvus migrans)
A barna kánya a nagy folyók mentén elterülő ártéri puha- és keményfa ligeterdők jellegzetes fészkelő madara. Vonuló madár, a telet a Földközi-tenger mentén tölti, de eljuthat a trópusi Afrikába is. Időnként egy-egy példány áttelel. Sokszor más fajok elhagyott fészkét tatarozza ki, máskor maga építi meg azt. Fészke sokszor messziről felismerhető az abba behordott - gyakran színes - rongyokról, más hulladékról. Fészekalja 2-4 tojásból áll, a fiókák általában egy hónap alatt kelnek ki, és 40-50 napig tartózkodnak a fészekben. A kányák táplálékának jelentős részét képezik a dögök. A legyengült halakat a víz felszínéről is összeszedi. Sok elgázolt állatot, ezek mellett madárfiókát, kisemlőst fogyaszt.
 

Kapcsolódó cikkeink:

850 gólya kelt útra idén a dél-alföldi tájakról

Egyre több az átnyaraló daru Kardoskúton

Terített asztal lehet a szántóföld

 

 

Cikkajánló