Nagyon kevés a feketególya-fióka a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben

Több fészeknél költésbe sem kezdtek a párok. Más esetekben a kotlási időszakban vagy kisfiókás-korban mentek tönkre fészekaljak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 7.

Több fészeknél költésbe sem kezdtek a párok. Más esetekben a kotlási időszakban vagy kisfiókás-korban mentek tönkre fészekaljak.

Június végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata megkezdte a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben fészkelő feketególya-állomány költési sikerének ellenőrzését – olvasható a nemzeti park közösségi oldalán. A tapasztalatok azt mutatják, 2022-ban drámaian alacsony a költésszám, ami elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak tudható be.

A Tisza hullámtéri erdeiben a 16 fészekből mindössze kettő fészekben sikerült egy-egy fiókát találni, ami rendkívül rossz költési eredménynek számít. Ennek hátterében a szakemberek szerint a táplálékhiány állhat. Mint írják: Hiába öntötték el a téli és tavaszi árvizek a mélyebb hullámtéri területeket, töltötték fel a kubikokat, holtágakat, a tavaly nyár vége óta tartó száraz, csapadékmentes időszak a fekete gólyák táplálékbázisát képező kétéltűek és más vízi szervezetek állományát is jelentősen megtizedelte.

A fekete gólya (Ciconia nigra)

Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság. Gázlómadárként sekély vízben kutat vízirovarok és kétéltűek után, de olykor szántókon is egerészik. Augusztusban ártereken, holtágakban gyülekezik, sokszor a gémekkel alkot egy csapatot. Afrikában telel ki, majd márciusban érkezik vissza Európába. Gallyakból álló fészkét a lombkorona alsó részébe rakja. Ha a fészek elpusztul, ritkán épít újat, inkább elfoglal egy másikat. Fészekalja 3-5 tojásból álló, amin a szülők felválta ülnek. Miután a 30-35 napos költési idő leteltével a fiókák kikelnek, a tojó vigyáz rájuk, míg a hím eleséget hord. Később már felváltva hordják a táplálékot. A fiókák július közepén, végén hagyják el a fészket. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

Meglepő módon, egyes nagykunsági fészkeknél háromfiókás fészekaljakra is volt példa, de a sikertelenül költő párok száma itt is magas. A kevés sikeres nagykunsági pár mind lokálisan kedvező adottságú, kis kiterjedésű vízállások, csatornák közelében költ. Az kikelt fiókákat a természetvédelmi őrök egyedi azonosításra alkalmas jelölőgyűrűkkel látták el. A fészkek ellenőrzését és a fiókák gyűrűzését az Ifjú Kócsagőr program résztvevői is segítették.

Cikkajánló