Nagyot változott a világ, de a két platán túlélt mindent

Az Erzsébet híd budai hídfőjének két oldalán egy-egy hatalmas platánfa áll. Az elmúlt száz évben a városnak ez a része alaposan megváltozott, az idős fák azonban, csodával határos módon, túlélték a háborút, a hídépítést, és ma is itt vannak velünk.

Szöveg:
2023. november 24.

Az Erzsébet híd budai hídfőjének két oldalán egy-egy hatalmas platánfa áll. Az elmúlt száz évben a városnak ez a része alaposan megváltozott, az idős fák azonban, csodával határos módon, túlélték a háborút, a hídépítést, és ma is itt vannak velünk.

Az egyik fa a Döbrentei téren áll, a róla elnevezett kávézó mellett. Hatalmas, tekintélyt parancsoló és gyönyörű. Koronája benéz a házak ablakán, abba az irányba már nem is tud nőni, ha oldalról nézünk rá, látszik, mennyire féloldalas a lombozata.

A Döbrentei teret a korábban itt álló szerb ortodox templom nyomán régen Kirchen (Templom) térnek is hívták, illetve Wochenmarkt (Heti piac) térnek is. Mai nevét 1879-ben kapta a hegyvidéki helyneveket magyarosító dűlőkeresztelő atyja, Döbrentei Gábor után, aki itt lakott a közelben.

A tér mindig is fontos helyszín volt a város életében, itt torkollik a Dunába az Ördög-árok patak, a hidak megépítése előtt itt volt a legjelentősebb átkelőhely a Dunán. A mai Erzsébet híd elődje 1903-ban készült el, akkoriban a híd két oldalán egy-egy park volt szökőkutakkal, padokkal, sétányokkal.

A Rudas fürdő mellett álló másik platánfa is szép nagy ma már, és egészen közel van a hídhoz, épp ezért az, hogy még ma is megvan, talán még nagyobb csoda.

A környékről, mivel fontos helyszín a város életében, sok felvétel készült, és a két fa, mellékszereplőkként, meghúzódva a háttérben, sok korabeli képen látszik.

Ezen az 1935-ös fotón már látszik a Rudas fürdő melletti platán, amely akkoriban 20-30 éves lehetett.

Ezen a felvételen látható a híd mellett, illetve alatt húzódó park és a Döbrentei téri platán, amely már akkor is szép nagy fa volt. Ahogy Viczián Zsófia budapesti fákról szóló remek könyvében olvashatjuk, a fát valamikor az 1900-as évek elején ültethették, talán a mögötte álló ház felépülése után nem sokkal.

A két platán túlélte a háborút, körülöttük hidak omlottak a Dunába, épületek dőltek romba, ők azonban életben maradtak, ahogy az alábbi, 1945-ben készült felvételeken is látszik.


Majd jöttek a hatvanas évek és a legnagyobb változás a tér életében, az új Erzsébet híd és a hatalmas lehajtó építése.

Ez a kép 1960-ban készült, ott a platán, a másik oldalon a hídépítők barakkja látszik.

Épül az Erzsébet híd, mellette a képbe belóg a Rudas fürdő platánja is.

Terheléses próba 1964-ben, és mintha a platánt kicsit megmetszették volna

Itt már 1965-ben járunk, a hajdani park helyét már a lehajtó foglalja el, a platán pedig éppen olyan szemet gyönyörködtető, mint most, 55 évvel később. Reméljük, a két gyönyörű fa még nagyon sokáig velünk marad, és a jövőben is sok-sok képen ott lesznek még!

A cikk először 2020 decemberében jelent meg.




Cikkajánló