Négy pusztaiölyv-fióka kelt szárnyra a Csanádi-pusztákon

Nagyon ritka fajról van szó: Magyarországon mindössze tíz pár költ. Ebből kettő a Csanádi-pusztákon, amelyek idén négy fiókát neveltek fel.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Szász Bence / KMNPI
Adobe Stock
2019. július 21.

Nagyon ritka fajról van szó: Magyarországon mindössze tíz pár költ. Ebből kettő a Csanádi-pusztákon, amelyek idén négy fiókát neveltek fel.

Ez már csak azért is nagy szó, mert a madárfaj a száraz, szinte félsivatagi környezetet szereti, így az esős május és június nagy kihívás volt számára. Pusztai ölyvvel egyébként Közép-Ázsiában és a Balkán-félszigeten találkozhatunk, elterjedésének legnyugatibb határa Magyarország - olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. A ritka, fokozottan védett madár természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

 


„A pusztai ölyveknek már a költési időszak elején nehézségekkel kellett szembenézniük. Az egyik pár egy parlagi sassal folytatott küzdelmet a költőhelyért, de alulmaradt, így új hely után kellett néznie. A másik a májusi esők idején ismeretlen okból elhagyta a korábbi években megszokott költőhelyét és új helyen épített fészket” - írja a nemzetipark-igazgatóság. A köpetek alapján azt tapasztalták, hogy a jellemzően kisebb emlősökkel táplálkozó faj egyedei a Csanádi-pusztákon főleg hörcsögökkel laktak jól.

 

Illusztráció


Az egyik fészekben egy, a másikban pedig három fióka volt, amelyek július elejére már megtanultak repülni, előbb kisebb-nagyobb köröket tettek, majd egyre távolabbra merészkedtek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Drónnal csekkolták a parlagisas-fészkeket

Megint találkozhatsz a kucsmás sármánnyal a Csanádi-pusztákon

Felderítik a túzokfészkeket, hogy meg tudják védeni azokat

Idén minden eddiginél több a túzok

Cikkajánló