Negyven védett madarat tartottak egy zsúfolt kalitkában

Az illegálisan befogott madarakra egy lakossági bejelentés alapján talált rá a rendőrség. Összesített természetvédelmi értékük eléri ez egymillió forintot.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
Laczik Dénes / MME
2016. március 1.

Az illegálisan befogott madarakra egy lakossági bejelentés alapján talált rá a rendőrség. Összesített természetvédelmi értékük eléri ez egymillió forintot.

Két hét megfigyelés után február közepén tartott házkutatást a rendőrség a Baranya megyei Pogány település egyik portáján, ahol rábukkantak arra a kalitkára, amelyben több díszmadárral együtt zöldikét, tengelicet, kenderikét, csízt, csicsörkét, fenyőpintyet, erdei pintyet és nádi sármányt is - összesen 55 madarat - tartott az elkövető.

 

Lefoglalt madarak a kalitkában


A zsúfoltság okozta stressznek és az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően a példányok többsége igen rossz kondícióban volt. A befogás egérfogó ragasztóval történt, ami nem oldható anyag, így végül nem is sikerült teljes mértékben eltávolítani a madarak tollazatáról, az sok helyen ragacsos vagy éppen hiányos lett. A kalitka alján a vastag ürülék- és magkeverékrétegben egy elpusztult kanári mellett nyolc védett madár tetemét is megtalálták. A befogást főként a kistestű szárnyasok sínylették meg, amelyek a többi madártól nem fértek oda a kevés itató egyikéhez sem.

 

A kalitkában talált kanári (balra) teteme és a védett madarak tetemei


Laczik Dénes, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a Turista Magazinnak elmondta, hogy a 40 legyengült, védett madár ezután a Misina Természet- és Állatvédő Egyesülethez került, ahonnan azóta már szabadon engedték őket.

 


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a körülmények (például a fogóhelyekre vezető kijárt ösvények) arra utalhatnak, hogy a tettes már hosszú ideje foglalkozott madarak befogásával. A rendőrségi nyomozás során derül majd fény arra, mi volt az elkövető szándéka, illetve hogy tenyésztés és/vagy kereskedelem céljából tartotta-e a madarakat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Értékes parlagi sasok pusztultak el

Harc több száz befalazott denevérért

Tömeges mérgezés Nagydém mellett

Cikkajánló