A zöldhulladékot sem dobhatod ki csak úgy a természetbe

Itt a tavaszi kerti munkák időszaka, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a zöldhulladékot nem lehet csak úgy kidobni az erdő szélére.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2024. április 3.

Itt a tavaszi kerti munkák időszaka, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a zöldhulladékot nem lehet csak úgy kidobni az erdő szélére.

„Ezek úgyis csak növényi maradványok, simán lebomlanak, nem?” Akár ezt is gondolhatnánk, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. „Sok esetben a kertes házakban lakók kényelmi okokból, megszokásból, esetleg tájékozatlanság miatt hordják ki a kertjükben keletkező zöldhulladékot” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a tájékoztatójában. Az első kettőn nem tudunk segíteni, de az utóbbin talán igen, ezért most mi is közzétesszük, miért szabálytalan és büntetendő a zöldhulladék kidobása az erdőszélre, vagy bárhová a szabad ég alá, azon túl, hogy esztétikai problémát jelent.

  • A zöldhulladék-kupacokban remekül elszaporodhatnak a rágcsálók, amelyek számos fertőző betegség hordozói lehetnek, és odavonzzák a rókákat is. Ha ez a lakott terület közelében történik, nem meglepő, hogy a rókák a közeli baromfiudvarokba is betévednek.
  • A vaddisznók imádják a hullott gyümölcsöt, előszeretettel túrnak be a fűnyesedékbe – úgyhogy ha kirakjuk ezeket, ne lepődjünk meg, ha megjelennek a lakott területen.
  • Az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek. A bomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.
  • Az örökzöld, tájidegen növények megváltoztatják a talaj kémhatását is, romlik a talaj minősége, csökken a humusztartalma. Akinek van a kertjében valamilyen örökzöld növény, megfigyelheti, hogy alatta nem igazán képesek megtelepedni a lágyszárúak.
  • De a zöldhulladék amúgy is „megfojtja” az alatta lévő növényeket, elpusztulnak alatta a facsemeték, gátolják az erdő megújulását, sérül az őshonos vegetáció.
  • Az invazív fajok terjedése is nagy problémát jelent a természetvédelemben, gondoljunk csak a parlagfűre, de a kerti dísznövények is gondot okozhatnak, mert kiszorítják az őshonos növényeket az élőhelyükről. Akár csak egy gyökér- vagy gumómaradvány is elég hozzá, hogy szaporodjanak.
  • Végül az önkormányzatnak vagy a terület kezelőjének kell a saját költségén elszállíttatnia az illegálisan kihelyezett zöldhulladékot.

Mit kezdjünk a zöldhulladékkal?

  • Komposztáljunk!
  • Figyeljük a lakóhelyünk zöldhulladék-kezelési programját. Az elszállítás nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, mégis sokkal jobb, mint csak úgy kidobni a zöldhulladékot. Külön erre a célra gyártott zsákokba gyűjtsük a lombot, növénynyesedéket, füvet, gyomot, és nézzünk utána, milyen feltételekkel, rendszerességgel viszik el azt a lakóhelyünkön.

A cikk először 2020 áprilisában jelent meg.

Cikkajánló