Nyílnak a vadvirágok az Anna-ligetben

Érdemes a következő hetekben ellátogatni Szarvasra, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkba, és megtekinteni a löszpusztai bemutatókertet, mert az egész nyár folyamán találunk itt szép számmal virágzó fajokat. 

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Sallainé Kapocsi Judit
2016. június 21.

Érdemes a következő hetekben ellátogatni Szarvasra, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkba, és megtekinteni a löszpusztai bemutatókertet, mert az egész nyár folyamán találunk itt szép számmal virágzó fajokat. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban nemcsak az állatfajok bemutatása a cél, hanem Dél-Tiszántúl őshonos fás és lágy szárú növényfajainak megismertetése is. A szarvasi Csáky-kastély kertjében lévő - a Kákafoki-holtág által körülölelt - Anna-ligetben két éve telepítették a Dél-Tiszántúlon ritka és jellemző löszpusztai növényeket bemutató kertet, amelyben 28, a Dél-Tiszántúlon is őshonos löszpusztai növényfajt tekinthetünk meg.

 

 

A bemutatott fajok között ritka, védett fajok is szerepelnek, mint a gumós macskahere, karcsú orbáncfű, törpemandula, kék atracél, hengeresfészkű peremizs, gór habszegfű, pusztai gyújtoványfű. Érdekesség, hogy a gyakoribb fajokból négy különböző zsályafaj is látható egymás mellett, a ligeti, a mezei, az osztrák és a lózsálya. Megtalálható itt a sarlós gamandor, a hegyi len, a töviskés imola, az egyenes pimpó és a koloncos legyezőfű is - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

 

 

A löszpusztagyepek valaha a Dél-Tiszántúl jelentős részét borították, a Békés-Csanádi-hát csernozjomtalajú részein. Azonban mára kis kiterjedésű területekre szorultak vissza, zömüket már évszázadok óta szántóként hasznosítják. Így többnyire keskeny gyepsávokban, úgynevezett mezsgyékben maradtak meg vasutak, utak mentén, kurgánok és földvárak tetején.

 

Tudtad?
A löszgyep a Dél-Tiszántúl egyik legveszélyeztetettebb élőhelye, az Európai Unióban a síksági pannon löszgyepek néven kiemelt jelentőségű élőhelytípus, amelynek védelme érdekében a Natura 2000 hálózathoz tartozó természetmegőrzési területeket kellett kijelölni.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hullámtéri séta - Halásztelki tanösvény

Gyalogtúra a Körös-parton

 

 

 

Cikkajánló