Nyitásra kész a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának felújítása, jelenleg az épületrész berendezése zajlik, és amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Rosta Tibor / MTI
Forrás:
MTI
2021. március 23.

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyának felújítása, jelenleg az épületrész berendezése zajlik, és amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épülete egymáshoz L alakban csatlakozó két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastély-szárnyból. A felújított főszárnyat 2016 márciusában adták át, abban Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban címmel nyílt állandó kiállítás, amelyet már több mint 360 ezren láttak, és mi is írtunk róla.

A most elkészült kiskastélyszárny belső felújítását 2019 októberében kezdték meg A beruházás három fő eleme a bálterem és kulturális rendezvénytér, a Gyulai Csemegetár, valamint az Ételtörténeti Bemutatótér és Foglalkoztatóközpont.

A Csemegetár Gyula és környéke ízvilágát tükröző tájjellegű ételeket, gasztronómiai különlegességeket mutat majd be. Az ételtörténeti bemutatótér főzőtanfolyamok, tematikus vacsorák segítségével tárja fel, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17-19. században.

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnya 1807-re készült el Czigler Antal tervei alapján, eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, ekkor ide költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el, amely jelenleg szállodaként üzemel a vár szomszédságában.

A Stefánia-szárnyak elnevezett épületrész gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról (1814-1878) kapta a nevét, akihez több jeles esemény is kapcsolódik. Ő volt az, aki a helyi kórház építéséhez gyűjtést szervezve hangversenyt rendezett a kastélyban 1839-ben, amelyen Erkel Ferenc is fellépett. 1849-ben gondoskodott a Gyulára érkező honvédtisztekről, és források igazolják, hogy Damjanich János felesége, Csernovics Emília is a család vendégszeretetét élvezte. 1857-ben a kastélyban vendégül látta Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét. 1870-ben ő alakította meg a rendszeresen jótékonykodó Gyulai Nőegyletet, amelynek első elnöke volt.

Cikkajánló