Összefogtak a vassurányi macskabagolycsaládért

A kastélypark kivágott, korhadt fájából négy pelyhes bagolyfióka került elő. Mit lehet tenni ilyenkor?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. június 8.

A kastélypark kivágott, korhadt fájából négy pelyhes bagolyfióka került elő. Mit lehet tenni ilyenkor?

Már csak a fa kivágása után vették észre, hogy baglyok költenek benne, mert a fa annyira korhadt volt, hogy mászással előzetesen nem tudták ellenőrizni – derül ki az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság oldaláról. Ezután a kőszegi Madárvédelmi Mentőközpont egy mesterséges macskabagolyodút helyezett el a helyszínen, amit faápoló szakemberek alpintechnikával raktak fel egy közeli fára. Ezt követően a fiókákat beköltöztették az új otthonukba.

Jó jel volt, hogy sötétedés után a kisbaglyok még aznap hangoskodni kezdtek, ami alapján a szülők megtalálhatták őket. Másnap már látták is az egyik szülőmadarat az odúnál. Minden rendben ment: pár hét múlva a fiókák is épségben kirepültek.

Hazánkban 5-8000 macskabagoly fészkel, és a faj állománya stabilnak mondható. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Általában odúkban költ, de előfordulhat padlásokon, tornyokban, gallyfészkekben. A mesterséges költőládát is elfogadja, ahogy az a fenti példából is látszik, ezzel elősegíthető a megtelepedése és az állománynövekedés.

Általában 3-5 tojást rak, ezeken a tojó kotlik, a hím pedig a táplálékért felelős. A macskabagoly erdei egeret és pockot eszik, de egyéb pockokat, cickányokat, peléket is fogyaszt, illetve a madarakat sem veti meg. Éjjel aktív. Ami a külsejét illeti, két színváltozata létezik, a szürke (ez a gyakoribb) és a vöröses. Termete közepes, és nincs tollfüle. A hangja jellegzetes, kísértetiesen huhogó.

Cikkajánló