Budapest-közeli városi séták az aranyló őszben

Összegyűjtöttünk öt hangulatos települést, amelyeknek kifejezetten jól áll az ősz, és ebben az évszakban talán még szebbek, mint máskor. Budapest-közeli különleges városok, ahol akár egy egész napot eltölthetünk. Szubjektív válogatás következik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSz
2023. október 18.

Összegyűjtöttünk öt hangulatos települést, amelyeknek kifejezetten jól áll az ősz, és ebben az évszakban talán még szebbek, mint máskor. Budapest-közeli különleges városok, ahol akár egy egész napot eltölthetünk. Szubjektív válogatás következik.

A Dunakanyar egyik legszebb városa ősszel: Vác

A váci Duna-part sárguló-barnuló levelekkel az egyik leghangulatosabb őszi sétahelyszín, amit csak el lehet képzelni, de a város még számos látnivalót tartogat, és ha kinézelődtük magunkat, válogathatunk a klassz cukrászdák között is. I. Géza egykor székesegyházat építtetett itt, ahol állítólag végső nyugalomra helyezték, ám a sírja azóta sem került elő. Az épület helyén ma már csak várfalmaradványok meredeznek. Ha innen kezdjük a város felfedezését, tehetünk egy kört a Március 15. tér érintésével, a váci fegyháznál visszakanyarodva, majd a Duna-parton végigsétálva.

Érinteni fogjuk a Nagyboldogasszony-székesegyházat, ami hazánk egyik legnagyobb katedrálisa. Rajta a D. O. M. felirat azt jelenti, „Deo Optimo Maximo”, azaz „a legfőbb istennek szentelve”, ami eredetileg nem a bibliai istenre, hanem a római Jupiterre utalt, a keresztények csak átvették a jelölést. A templom 1761 és 1777 között épült, és belül is nagyon látványos. Ha Vác, akkor múmiák: ne hagyjuk ki a Memento Mori kiállítást, ahol három, épségben megmaradt, mumifikálódott holttestet is megnézhetünk. A testek a váci Fehérek templomából kerültek elő színes, díszes koporsók társaságában. Vácról ebben a cikkünkben olvashatsz még többet.

Tata levélhulláskor is lenyűgöz

Mi ugrik be Tatáról elsőként? A híres-nevezetes Fényes tanösvény? Esetleg a vár, vagy a nemrégiben felújított kastély? A hangulatos angolkert a műromokkal? Az Öreg-tó, amit novemberben ellepnek a vadludak? Hosszasan sorolhatnánk még Tata nevezetességeit, így érdemes ide több egynapos, vagy akár egy hosszúhétvégés kiruccanást tervezni. A kevésbé felkapott látnivalók között pedig ott van például a Kálvária-domb a Fellner Jakab-kilátóval, vagy éppen a csillagvizsgáló, amit az elmúlt hónapok során újítottak fel és adtak át a nagyközönségnek.

Ha a Cseke-tó partján sétálsz, vedd szemügyre az itt álló (tulajdonképpen fekvő), furcsa kinézetű platánt, ami tavaly elnyerte a magyarországi Év Fája címet. Ami pedig az Öreg-tavat illeti: bár népszerű célpontnak számít, körbesétálni csak keveseknek jut eszébe, pedig igazán különleges élmény, bővebben itt írtunk róla.

Csodálnivaló kastély, három izgalmas múzeum és egy frissítő parkséta: Martonvásár

Budapesttől fél órára találjuk Martonvásáron Magyarország egyik legérdekesebb főúri rezidenciáját, a Brunszvik-kastélyt, amely már Beethovennek is kedvenc helye volt. A világhírű zeneszerző többször megfordult itt, sőt, a kastélyban lakó Brunszvik-lányokat zongorára is tanította. A legenda szerint Brunszvik Jozefinhez gyengéd érzelmek fűzték, akit az utókor Beethoven titkos szerelmeként, „hallhatatlan kedveseként” emleget. Ennek a romantikus szenvedélyeket sem nélkülöző kötődésnek a részleteibe a kastélyban működő Beethoven Emlékmúzeumban kukkanthatunk bele.

Ha már eljöttünk Martonvásárig, akkor az Óvodamúzeumot is nézzük meg, részint mert ez az egyetlen ilyen múzeum Magyarországon, másrészt Brunszvik Terézhez, Jozefin nővéréhez is köthető, hiszen ő volt az, aki az első kisdedóvót megalapította hazánkban. A kastély mellett található Agroverzumban pedig a gyerekeknek rendeztek be több termet, ahol megismerkedhetnek az élővilággal. A kastély körüli 70 hektáros angolpark pedig ősszel kihagyhatatlan. A kertben számos növényritkaságot lehet megcsodálni, például a mocsárciprust és a vöröslevelű japán juhart. A kastélyról ebben a cikkünkben olvashatsz még többet.

Koncentrált szépség a Duna-partján: Ráckeve

A város hatalmas előnye elbűvölő fekvése, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) a „nagy” Dunával körbeveszi a Csepel-szigetet, ahol Ráckeve fekszik. Így az RSD mentén szinte karnyújtásnyira sétálhatunk a vízparton, ahol fűzfákkal szegélyezett több kilométeres sétányt alakítottak ki. Itt tartják szerdán és szombaton a híres Csónakos piacot, amely nevét onnan kapta, hogy egykor a termelők és vásárlók is nagy számban érkeztek ide csónakkal a környező szigetekről és településekről.

A parti sétány mellett, a vízen találjuk Magyarország egyetlen működő hajómalmát, ami egyben múzeum is. Érdekesen mutatja be a molnárság történetét, hétvégenként pedig arra is van lehetőség, hogy megnézzünk egy őrlést. A belváros girbegurba utcáitól körbefogva áll az ország egyetlen gótikus stílusú szerb ortodox temploma, amelyben gyönyörű barokk ikonosztázt láthatunk. Az egykori városháza pártázatos, magyaros szecessziós épületét se hagyjuk ki, sőt, a kilátóként funkcionáló tűztornyába is megéri felmenni, mert a tetejéről pazar kilátás nyílik város látképére.

Ha már elutaztunk Ráckevére, akkor érdemes elsétálni a centrumtól kicsit távolabb eső temetőbe is, mert nem akárkinek a sírjára bukkanhatunk itt. A katolikus temetőben nyugszik ugyanis Horváth Nepomuki János magyar királyi lovas őrnagy, akiről a ráckeveiek úgy tartják, hogy Petőfi róla mintázta halhatatlan mesehősét, János vitézt. És amivel talán minden más települést lepipál a Duna mentén, az a hangulatos parti sétánya, ahonnan elnyűhetetlenül szép tud lenni az ősz és a folyó. Tippünk egy ráckevei sétához ITT, bővebb infó a látnivalókról és érdekességekről ITT és ITT.

Esztergomi mozaik, a bazilikán innen és túl

Esztergom tipikusan az a Budapesthez közeli kisváros, amit érdemes felkeresni egy ráérős napon, mert látnivalókból egyáltalán nincs hiány. A belváros tele történelmi jelentőségű egyházi épülettel, hangulatos régi utcácskával, különleges épületekkel, de a város távolabbi pontjain kilátó- és kirándulóhelyre is bukkanhatunk. Megkerülhetetlen a város ikonikus épülete, a Várhegyen álló esztergomi bazilika, amely az ország legnagyobb temploma. Mellette az egykori királyi székhelyet, a várat is érdemes megnézni, ahonnan pompás kilátás nyílik a Dunára, Párkányra és az esztergomi háztetőkre

A Várhegy és a Duna között fekvő hangulatos városrészben, a Vízivárosban is megéri sétálgatni, hiszen itt található a török időkből fennmaradt dzsámi, amely 2007 óta megszépülve múzeumként várja a látogatókat. Irodalomrajongóknak ajánljuk az Elő-hegyen található Babits Mihály Emlékházat, amit a költő egykori nyaralójában alakítottak ki. Mindemellett javasolt felkeresni a Szent Tamás-hegyet is, ahonnan szintén gyönyörű kilátás tárul a belvárosra. A hegy tetején álló Becket Szent Tamás-kápolnához egy nagyon szép kálvária vezet fel. Végül, de nem utolsósorban iktassunk be egy sétát a Kis-Duna melletti árnyas sétányon és fasoron, nem fogjuk megbánni.

Cikkajánló