Öt izgalmas tavaszi túra a Bakonyban

Aki relaxálni szeretne rejtelmes erdőkben vagy vadregényes szurdokokban kirándulni, annak a Bakony kiváló választás. Öt különböző, rövidebb és hosszabb bakonyi útvonalat ajánlunk, amelyek között, reményeink szerint, családok és gyakorlott túrázók is megtalálhatják kedvencüket.

Szerző:
Turista Magazin
2023. április 21.

Aki relaxálni szeretne rejtelmes erdőkben vagy vadregényes szurdokokban kirándulni, annak a Bakony kiváló választás. Öt különböző, rövidebb és hosszabb bakonyi útvonalat ajánlunk, amelyek között, reményeink szerint, családok és gyakorlott túrázók is megtalálhatják kedvencüket.

1. A Cuha-szurdok legvadregényesebb szakasza

A Cuha-völgy szurdoka méltán foglal el kitüntetett helyet a magyar természetjárásban. Látványos sziklák között bukdácsoló patak, gyönyörű erdő, az ország legszebb vasútvonala és ma már vasalt utak tömkelege – ráadásul mindez közvetlenül is elérhető. Innen azonban csak pár lépés a talán még látványosabb, ám kevésbé ismert Alsó-Cuha-szurdok! Az a szurdok látványában talán még vadregényesebb, igaz, nagyobb testvérénél jóval rövidebb. Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői-ősfenyves rengetegébe is benézünk.

A túrát az étteremmel és parkolóval rendelkező, tömegközlekedéssel is elérhető Vinyéről érdemes indítani, innen egyszerűen a piros kereszt visz minket körbe. A körtúra 6,6 kilométer hosszú mintegy 100 méter szintemelkedéssel. De a túrát Bakonyszentlászlóról, illetve a Bakonyszentlászló és Csesznek közötti országútról, az Ördög-rét irányából is tervezhetjük (ez utóbbi a legrövidebb verzió). A meglepetés és a felfedezés öröme garantált!

A túra részletes leírását ide kattintva érheted el.

2. Bejártuk a Déli-Bakony egyik legszebb útvonalát

Nyomába eredünk a Bakony híres zsiványának, felfedezzük a Hertelendy-erdő kísérteties kastélyát, megmászunk egy látványos kövekkel borított bazaltkúpot, és egy sziklás völgyben megbúvó festői bakonyszentjakabi pálos kolostorromhoz is ellátogatunk. Mindez a Bakony egy kevésbé ismert, tömegek nélküli változatos részén vár ránk. A teljes túra az extra látnivalókkal 18 km hosszú, és kényelmes tempóban 5-6 óra alatt teljesíthető, de ha nem rohan valaki végig rajta, akkor simán rá lehet szánni egy egész napot. Nem fogjuk megbánni!

A túra részletes leírását ide kattintva érheted el.

3. A bakonyi Gyilkos-tó

Van a Magas-Bakony rengetegében egy különleges hely, amely egyszerre vad, romantikus és sejtelmes. Ahol a mozdulatlanságba dermedt facsonkok úgy meredeznek ki a víztükörből, mintha évszázadok óta arra várnának, hogy megpillantsd és felfedezd őket. Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető túra Hubertlakra, ahol a bakonyi Gyilkos-tó található. Az ajánlott körtúra a bakonybéli Szent Mauríciusz monostortól a Hubertlaki-tavat és kulcsosházat érintve, az Odvaskő Hotel parkolójától egy Odvas-kői-barlanglátogatással kiegészítve, majd vissza a monostorhoz összesen 17 km. Pihenőkkel, bámészkodással, piknikkel, tartalmas egész napos tavaszi program.

A túra részletes leírását ide kattintva érheted el.

4. Az Öreg-Bakony eldugott sziklakertjében több csoda is vár

A Zirctől mindössze 3 km távolságra található Eperjes-hegyet az egyedülálló földtörténeti értékei és változatos környezete teszi vonzó úti céllá. Ennek a Zirci-medence déli határán elterülő, a környezetéből alig kiemelkedő, ámbár 489 méteres hegynek a teljes körű felfedezésére egy kanyargós tanösvény nyújt segítséget, amit a 82-es főútról vagy a hegy keleti lábánál fekvő Olaszfaluból érhetünk el. A 4,2 km-es Eperjes-hegyi tanösvény változatos környezete egyszerre nyújt kikapcsolódást kisgyerekes családoknak, a kutató és felfedező kedvű természetbúvároknak, valamint a kellemes sétára vágyó kirándulóknak.

A túra részletes leírását ide kattintva érheted el.

5. Bakonyi szurdoktúra káprázatos díszletek között

Hazánk egyik legnagyszerűbb szurdokvölgye a tavaszi zsongásban üdítő élményt nyújt testnek és léleknek egyaránt, de a környezeti hatás itt évszaktól függetlenül is lehengerlő. Magyarországon kevés olyan lenyűgöző túraterepet találunk, mint a Bakonynána alatt húzódó mesés Gaja patak szurdokvölgye. Kövessük hát a Gaját! Köves patakmeder, bedőlt fák, zöldellő páfrányok és egyre szűkülő vadregényes völgyszoros hívogat minket egyre beljebb és beljebb a Bakony egyedülálló sziklás rengetegébe.

A „kanyontúra” fő attrakciója kétségtelenül a hatalmas falakkal övezett Római fürdő. Itt fantasztikus látványt nyújtanak a legömbölyödött sziklalépcsőn dübörögve alábukó hömpölygő vízfolyam, de ez a magával ragadó látvány inkább a vízben gazdagabb évszakokra jellemzőbb. A felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt izgalmas kalandot ígérő szurdoktúra mindössze 5,8 km, de amilyen rövid, olyan maradandó élményt nyújt.

A túra részletes leírását ide kattintva érheted el.


Cikkajánló