Öt kilátó, ha új távlatokat és elképesztő panorámákat keresel

Szó szerint egy-egy túra csúcspontja lehet az utunkba eső kilátókból elénk táruló panoráma. Most az utóbbi évek új kilátótornyaiból mutatunk néhányat, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSZ (Kiemelt kép)
2022. május 28.

Szó szerint egy-egy túra csúcspontja lehet az utunkba eső kilátókból elénk táruló panoráma. Most az utóbbi évek új kilátótornyaiból mutatunk néhányat, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni.

1. Bámulatos panorámából pásztázhatod körbe a Börzsönyt – Várhegy-kilátó

2020-ban adták át a csonka gúla formájú, faszerkezetű kilátót a Szokolya-Királyrét közelében található Várhegy tetején. A torony 15 méteres kilátóterasza a környező fák lombjai fölé emelkedik, így elképesztő körpanorámában lehet részünk, és külön jó pont, hogy a fentről látható csúcsokat információs táblák segítségével azonosíthatjuk be.

Rálátunk a Magas-Börzsöny ikonikus hegyeire: a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy és a Magas-Tax is beazonosítható.

Déli irányban a Börzsönyön túl feltűnnek a Pilis hegyvonulatai, és jól kivehető a Naszály jellegzetes alakja. Tiszta időben megpillanthatjuk a Cserhát lankáit és a Karancsot, sőt, szerencsés esetben még a Mátrát is. A kilátó tetejére egy meteorológiai állomást és egy webkamerát is telepítettek.

Megközelítés

Szokolya-Királyréttől közel 1,5 km-re található a Várhegy tetején álló kilátó, ami körülbelül egy fél órás sétának felel meg az erdei úton. A piros, a sárga és a zöld háromszög jelzést követve is könnyen elérhetjük.

2. A Zengő újragondolt kilátója, Mecsek

Szintén 2020-ban esett át egy alapos „ráncfelvarráson” és átalakításon a Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengőn magasodó egykori geodéziai mérőtorony. A torony az 1970-es évek végén épült, és már hosszú ideje romos, életveszélyes állapotban „álldogált”, amely már nem volt alkalmas arra, hogy biztonságos körülmények között nézelődhessünk róla. Az új kilátó a régit körülfogja. Az idő vasfoga által megtépázott betonhenger ugyanis egy acélszerkezetes, négyszögletű keretet kapott, amely így magasságban közel négy méterrel meg is haladja a régi tornyot. Rácsos, ketrecszerű struktúrájával egyszerre engedi zavartalanul kiteljesedni a térélményt, és kicsit rá is paráztat a magasban bizonytalanul mozgó tériszonyosokra.

A 22 méteres, jóval a lombkoronaszint fölé nyúló építményből szédületes panoráma nyílik a Mecsek gerincének csúcsaira, a Balatontól délre húzódó vidékre és Pécs környékére.

Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk.

Megközelítés

Több turistaút is vezet a Zengőre. Pécsváradról a sárga jelzés kalauzol a Zengőre a leggyorsabban (5,1 km). Hosszúhetényből a sárga háromszög jelzés vezet a csúcsra (3,8 km). A Hosszúhetényt Püspökszentlászlóval összekötő út mentén, a Kőmorzsoló szobra melletti parkolóból a kék háromszög jelzés visz fel a hegytetőre (3 km). Püspökszentlászló parkolójából a kék négyzet jelzést kell követnünk a falu végéig, majd az arborétum hátsó sarkától jobbra, a sárga jelzésen jutunk el a kilátóhoz (3,2 km).

3. „Kéz-kilátó” a Cserhát szívében

Az idilli környezetben álló „Isten tenyere” kilátóterasznak nevezett kezet formáló mű közvetlenül az Országos Kéktúra mentén, Felsőtold és Hollókő között, egy csodás hegyoldalban nyúlik ki a földből az ég irányába.

A már önmagában is érdekes építményhez megkapó panoráma is tartozik, amelyben a Cserhát hullámzó vonulataira, a közeli Felső- és Alsótoldra, valamint az alattunk 20 hektáron elterülő Farkaskútvölgy csodálatos környezetére látunk rá.

A Felsőtold és Hollókő közötti kéktúraszakaszon könnyen, letérés nélkül rátalálunk a méreteiben is megnyerő alkotásra, ami egészen pontosan Felsőtoldtól északnyugatra, a Szekerce- és Zsunyi-patak által közrefogott, 435 méteres Szár-hegy déli oldalában található, nem messze Farkaskútvölgy elkerített épületeitől. A nyomtatott turistatérképek még nem jelölik, a Google Maps viszont 2020 novembere óta jegyzi.

Megközelítés

Megközelítés: A kizárólag gyalogosan megközelíthető kilátópontot leggyorsabban Felsőtoldról másfél kilométeres sétával érhetjük el, de Hollókőről is csupán 2 és fél kilométert kell megtenni. A hegyoldalból kinyúló titokzatos, hatalmas kézről mi is írtunk, itt olvashatsz bővebben róla.

4. Az egyik legszebb panoráma a Balaton déli partjáról – Kilátóterasz a lellei Kishegyen

A balatonlellei Kishegy 300 méteres „magosán”, a mintegy 20 négyzetméteres, fából ácsolt építményre felkapaszkodva elégedetten konstatálhatjuk, hogy megérte feljönni, mert a déli part egyik legjobb panorámáját nyújtja: Fonyód és Balatonboglár dombjai apró kis puklinak látszanak innen, míg a túloldali Balaton-felvidék tanúhegyei mesébe illően olvadnak bele a párába. A nézelődést és a látnivalók beazonosítását információs tábla segíti a teraszon. De nemcsak új kilátóhely épült, hanem a környékét is „kicsinosították”. Korszerű erdei játszótér, kényelmes padok, asztalok, tűzrakó helyek, bringatámaszok szolgálják a kirándulók szórakozását és kényelmét, illetve a fejlesztések keretében egy terepfutó és egy terepbringás kört is kialakítottak a parkerdőben.

Megközelítés

A Kishegyi-kilátóhoz vezető ösvény a Szent Donát-kápolnánál veszi kezdetét, ahol egy parkoló várja az autóval érkezőket. A parkolótól számítva nagyjából 15 percnyi gyaloglással lehet feljutni a panorámateraszhoz. Frissiben meg is néztük a vadiúj új kilátóteraszt, bővebben ide kattintva olvashatsz róla.

5. Panorámás fúrótoronyélmény a Déli-Mátrában – Sástói-kilátó

Magyarország legmagasabban fekvő természetes tava, a Gyöngyös városához tartozó Sás-tó 507 méter magasban hullámzó víztükre fölé szokatlan méretű, formájú és színű kilátó emelkedik. Ötvenhárom méter magas, négyszintes, acélból készült, sárga színű, Romániában gyártották, eredetileg a Szeged közelében fekvő Algyőn üzemelt volna, de kalandos út után kilátó lett belőle 1973-ban. Hogy mégis szerepel az új kilátók összeállításunkban, annak az az oka, hogy az évek alatt erősen leromlott állapotba került fúrótornyot 2020-ban felújították. A legveszélyesebb tartószerkezeti egységeket kicserélték, mind a négy szint megújult, a lépcsőfokokat lefestették, a földszintre pedig új betonlapokból álló burkolat került.

Teraszairól, mintha páholyban ülnénk, úgy terül el előttünk a mátrai táj, tiszta időben a Tisza és a Budai-hegyek sziluettje is látszik.


A kilátóba erős (40 km/h feletti) szélben, viharos időben nem lehet felmenni, és kizárólag csak nyitvatartási időben látogatható!

Megközelítés

Sástóra az azonos nevű megállóban leszállva a gyöngyösi autóbusz-állomásról lehet a legegyszerűbben eljutni. A buszmegállóból sétáljunk át a parkolón a Sástó Hotel felé. Az épületet nyugati irányba kerülő sétaút a tanösvény tábláival közösen a kilátóhoz vezet bennünket (400 m).


Cikkajánló