Ötletek szünidei élménygyűjtögetéshez

Barangoljatok a vadregényes gemenci erdőben, ringatózzatok a Tisza hullámain a mesebárka fedélzetén, utazzatok vissza az időben a középkorba, sőt tovább, egészen a dinoszauruszok koráig - ha nem szeretnéd, hogy a nyári szünidő a négy fal között teljen, kerekedjetek fel a csemetével, és irány az alábbi célpontok valamelyike.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Benecz Ferenc
elmenybirtok.hu
Hörpölin
2015. július 3.

Barangoljatok a vadregényes gemenci erdőben, ringatózzatok a Tisza hullámain a mesebárka fedélzetén, utazzatok vissza az időben a középkorba, sőt tovább, egészen a dinoszauruszok koráig - ha nem szeretnéd, hogy a nyári szünidő a négy fal között teljen, kerekedjetek fel a csemetével, és irány az alábbi célpontok valamelyike.

1. Kirándulás Európa legnagyobb ártéri erdejében

 


Ha a szünidei napokat legszívesebben a szabadban tölti a család, ne hagyjátok ki Magyarország egyik legvadregényesebb táját, Gemencet! Az állat- és növényvilággal a legjobban a vízen ismerkedhettek meg, így ne habozzatok kenuba pattanni. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ a Sárköz néprajzát mutatja be, de mindent megtudhattok itt a tekintélyes aganccsal rendelkező patásról, a gímszarvasról is. Az épülettől könnyen megközelíthető az arborétum és a nagyrezéti vadmegfigyelőhely, de innen indul a gyerekek kedvence, a kisvasút is. Ne hagyjátok ki a Karapancsai kiskastélyt és a vadászkastélyt sem!
Még több info: www.gemenczrt.hu

 

2. Őslények között Tatán


A Dinó Park június végén nyílt meg a tatai Fényes Fürdő szomszédságában, így az időutazást egy kellemes csobbanással is összekötheted. A másfél hektáros területen 18 dinoszaurusz mását lehet megtekinteni, amelyek közül a legkisebb is 2,5 méteres, a legnagyobb pedig körülbelül 20 méter hosszú. A lények ráadásul hangokat is adnak. A park folyamatosan bővül: hamarosan játszótér, légvár és büfé várja majd a látogatókat, legkésőbb jövő évben pedig mozgó dinók „költöznek be”. Paleontológus-palántáknak kötelező program.
A Dinó Park honlapja az elkövetkezendő hetekben lesz elérhető.

 

3. Ahol tényleg a középkorba csöppentek

 


Osztálykiránduláson vagy családi programok alkalmával biztosan eljutnak a gyerekek a középkort idéző programokra, ha mást nem, várlátogatás során - a bikali élménybirtokon azonban egy egész középkori falu tárul fel előttük, ahol még a boltos is korhű ruhában várja a betérőket. A legjobb azonban az, hogy itt nemcsak nézelődhettek, hanem részt is vehettek a mindennapi elfoglaltságokban. Ilyen például a kosárfonás vagy a bőrművesség, sőt, a gyerekek még az apródkodásba is belekóstolhatnak. A fazekas-, a fafaragó, az ékszerkészítő, a szobrász-, a pék-, és a kovácsműhely is nyitott ajtókkal várja az érkezőket, akik az éhségüket a Fehér Hattyúhoz címzett fogadóban csillapíthatják.
Még több info: elmenybirtok.hu

 

4. Mesebárka a Tiszán


Miért ne köthetnétek össze a hajókázást egy vidám előadás megtekintésével? A mesebárkán most mindkettőben részetek lehet. Augusztus közepéig hetente kétszer indul útnak a Tiszán a hajó, amin az 1 órás út alatt egy 40-45 perces gyermekműsorral szórakoztatják a kicsiket. Ráadásul többször is megéri felszállni a bárkára a Szegedi Hajóállomáson, ugyanis minden alkalommal más-más társulat mutatkozik be a színpadon. Az út a Maros torkolatáig vezet, ahol a hajó délnek fordul, és lemegy egészen a Boszorkány-szigetig. A fedélzeten büfé és kulturált mellékhelyiségek állnak az utasok rendelkezésére. A jegyeket a szegedi IH Rendezvényközpontban és a hajó indulása előtt 30 perccel a helyszínen lehet beszerezni.

 

5. Mennyire ismered a „magyar tengert”?


A Balaton nemcsak azért szuper hely, mert nagyokat lehet benne pancsolni - az élővilága is lenyűgöző. Ha szeretnéd testközelből megismerni a tó halait, irány a füredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont! A 17 akvárium és az érintőképernyős információs táblák garantálják, hogy a csemete a kiállítás végére többet tudjon meg a Balcsi élőlényeiről, mint bárki az osztályban! Megnézhetitek Bélát, a mocsári teknőst, a két tengervizes akváriumban pedig a horvátországi Abbáziából érkező halakat láthatjátok. Az épület mellett tematikus játszótér várja a gyerkőcöket.
Még több info: bodorka.info.hu

 

+1 Történelmi játszótér - A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

 


Idén július 10-től 12-ig rendezik meg a nagy múltú eseményt, amin Európa legjelentősebb hagyományőrző csoportjai szórakoztatják a nagyérdeműt. Közel száz féle program közül válogathatnak a családok, lesznek többek között lovagi tornák, bajvívó és solymász bemutatók, régizenei koncertek, kézműves vásár, középkori gyermekjátékok, vetélkedők és élő sakk. A kirakodó vásáron minőségi portékák közül szemezgethettek, a küzdőtéren a lovagi élet mindennapjaiba nyerhettek betekintést, és ha megéheznétek, a királyi borudvaron csaphattok lakomát.
Még több info ide kattintva

 

Ha inkább túrázni vinnéd a családot, kattints ide vagy ide!

Cikkajánló