Pápai kastély: ahol szó szerint megelevenedik a főúri élet

A kastélyban az udvartartás fogad, aztán termenként felelevenítik, mi történhetett a falak között évszázadokkal ezelőtt.

Szöveg:
2020. március 3.

A kastélyban az udvartartás fogad, aztán termenként felelevenítik, mi történhetett a falak között évszázadokkal ezelőtt.

Márciusi számunkban egy olyan kastély mutatunk be nektek, ami azzal tűnik ki a hasonló épületek sorából, hogy majdnem minden helyiségében egy-egy mini színdarabot vehetünk szemügyre, amit a pápai Esterházy-kastély „udvartartása” prezentál. A vezetés abban is egyedi, hogy csak a legérdekesebbekre szorítkozik: itt már kitapasztalták, mennyi az, amit az átlagember be tud fogadni egy ilyen kastélylátogatás során.

Persze az épület történetéről így is sokat megtudhatunk. Az Ősök csarnokában, ahol értelemszerűen egy rakás portrét láthatunk, még a turpisságok is kiderülnek: az például nem volt egyedülálló akkoriban, hogy a főúri családok kitaláltak maguknak egy-egy őst a családfájukban tátongó hézagok kitöltésére, vagy éppen, hogy emeljék a család presztízsét. Ezért van az, hogy az felső négy portrén Örs vezért, Albert püspököt, György keresztes vitézt és Imre hadvezért láthatjuk, mint a legelső „jelentős Esterházy-ősöket”.

A marionettszínház, a Nádor-terem és a főúri szalonok is látványosak, de ha családi vagy gyerekprogramot keresünk, itt akkor sem kell csalódnunk. Van például beöltözős játék, a gyerekeknek külön egy lazább, interaktívabb vezetést tartanak, rendeznek többnapos tábort és legóból kirakták a kastély mását is egy jókora terepasztalon. Miután a gyerek ezt megnézte a többi kiállított legótárggyal együtt, a játszóházban persze ő is rávetheti magát az építőjátékra.

Egy körülbelül háromnegyed órás foglalkozás során legyezőnyelvet lehet tanulni egy vicces játék keretein belül, a kastély modern konyhájában saját kezűleg készíthetnek csokibonbont a látogatók, és egy Nemcsics Antal-kiállítást is meg lehet tekinteni.

Ha szívesen olvasnál még a kastélyról, szerezd be márciusi számunkat! Előfizetni ide kattintva tudsz.

Cikkajánló