História

Pápai kastély: ahol szó szerint megelevenedik a főúri élet

A kastélyban az udvartartás fogad, aztán termenként felelevenítik, mi történhetett a falak között évszázadokkal ezelőtt.

Szöveg:
Hidvégi Brigi
2020. március 3.

A kastélyban az udvartartás fogad, aztán termenként felelevenítik, mi történhetett a falak között évszázadokkal ezelőtt.

Márciusi számunkban egy olyan kastély mutatunk be nektek, ami azzal tűnik ki a hasonló épületek sorából, hogy majdnem minden helyiségében egy-egy mini színdarabot vehetünk szemügyre, amit a pápai Esterházy-kastély „udvartartása” prezentál. A vezetés abban is egyedi, hogy csak a legérdekesebbekre szorítkozik: itt már kitapasztalták, mennyi az, amit az átlagember be tud fogadni egy ilyen kastélylátogatás során.

Papai-kastely-udvar-2-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

Persze az épület történetéről így is sokat megtudhatunk. Az Ősök csarnokában, ahol értelemszerűen egy rakás portrét láthatunk, még a turpisságok is kiderülnek: az például nem volt egyedülálló akkoriban, hogy a főúri családok kitaláltak maguknak egy-egy őst a családfájukban tátongó hézagok kitöltésére, vagy éppen, hogy emeljék a család presztízsét. Ezért van az, hogy az felső négy portrén Örs vezért, Albert püspököt, György keresztes vitézt és Imre hadvezért láthatjuk, mint a legelső „jelentős Esterházy-ősöket”.

Papai-kastely-arckepcsarnok-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

A marionettszínház, a Nádor-terem és a főúri szalonok is látványosak, de ha családi vagy gyerekprogramot keresünk, itt akkor sem kell csalódnunk. Van például beöltözős játék, a gyerekeknek külön egy lazább, interaktívabb vezetést tartanak, rendeznek többnapos tábort és legóból kirakták a kastély mását is egy jókora terepasztalon. Miután a gyerek ezt megnézte a többi kiállított legótárggyal együtt, a játszóházban persze ő is rávetheti magát az építőjátékra.

Papai-kastely-gyerekszoba-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

Egy körülbelül háromnegyed órás foglalkozás során legyezőnyelvet lehet tanulni egy vicces játék keretein belül, a kastély modern konyhájában saját kezűleg készíthetnek csokibonbont a látogatók, és egy Nemcsics Antal-kiállítást is meg lehet tekinteni.

Ha szívesen olvasnál még a kastélyról, szerezd be márciusi számunkat! Előfizetni ide kattintva tudsz.

Cikkajánló