Rendhagyó éjszakai túra a Várnegyedben

Október 31-én „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben” címmel különleges éjszakai túra lesz a fővárosban. A résztvevők a túrán három helyszínt érintenek, a Sziklakórház és a Vár-barlang bejárása után a Mátyás-templom tornyából csodálhatják meg az esti fényekben pompázó Budapestet.

Szerző:
TM/Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2020. október 8.

Október 31-én „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben” címmel különleges éjszakai túra lesz a fővárosban. A résztvevők a túrán három helyszínt érintenek, a Sziklakórház és a Vár-barlang bejárása után a Mátyás-templom tornyából csodálhatják meg az esti fényekben pompázó Budapestet.

A Budai Várnegyed a főváros talán legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, a felszín alatt azonban egy kevésbé ismert, több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti. Egy turisztikai összefogásnak köszönhetően a föld alatti látnivalók mellett ezúttal a Mátyás-templom tornyába is felmehetnek majd a túra résztvevői.

A program első felében a résztvevők a Sziklakórház földalatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatják be. A múzeum ikonikus viaszfiguráinak egy része erre az éjszakára életre kel, az intézmény termei és folyosói pedig sötétbe borulnak.

A program első szakaszában a látogatók egy zseblámpafényes történelmi időutazás során megismerkedhetnek a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakaival, és megtudhatják, mivel töltik az idejüket a Sziklakórház viaszfigurái, amikor kihunynak a fények a múzeumban. A túra első felének végén a résztvevők egy üvegajtón át léphetnek majd a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetes barlangba.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett barlangrendszerben, a föld alatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül rá, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintus szerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Rövid pihenő után a következő célpont a 800 éves Mátyás-templom, egészen pontosan annak panorámaterasza, ahonnan zavartalanul élvezhetik majd az esti fényekben úszó Budapest látványát. A templom tornyába 197 lépcsőfok visz fel. A lépcsőzés közben beiktatott rövid pihenők során a templom tornyaival, történetükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal is megismerkedhetnek a résztvevők, és kiderül az is, hogy kik építették és kik lakják a Mátyás-templom harangtornyát.

Fontos információk

IDŐPONT: október 31, szombat

A túrák 19:00-tól kezdve óránként indulnak. A túra időtartama 1,5 - 2 óra.

TALÁLKOZÁS: Sziklakórház Atombunker Múzeum (1012 Budapest Lovas út 4/c)

Részvételi díj: 5 900 FT/fő

JEGYVÁSÁRLÁS (október 8-tól): A Sziklakórház Atombunker Múzeum Webshop-Ajándékjegy felületén https://www.sziklakorhaz.eu/termekkategoria/ajandekjegy/

Egy túrán maximum 10 fő vehet részt! Az egyes túrákon való részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított, melyről visszaigazoló e-malit küldünk minden esetben. Az első két túra mindenképpen megtartásra kerül, a további időpontok minimum 5 fő jelentkezése esetén kerülnek megtartásra.

A túrán 12 éves kor felett lehet részt venni!

A járványügyi helyzetre való tekintettel, a szervezők kérik, hogy maszkot mindenki hozzon magával!

Cikkajánló