Repülni képtelen rétisas életét mentették meg Szalkszentmártonnál

Egy röpképtelen rétisast találtak Szalkszentmárton közelében. A sikeres befogás után a Kecskeméti Vadaskertbe szállították, ahol szakértő kezekbe került, és úgy tűnik, minden esélye megvan a jövőbeni szabad életre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. február 24.

Egy röpképtelen rétisast találtak Szalkszentmárton közelében. A sikeres befogás után a Kecskeméti Vadaskertbe szállították, ahol szakértő kezekbe került, és úgy tűnik, minden esélye megvan a jövőbeni szabad életre.

Repülni nem tudó rétisast fedezett fel minap a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadásza a település határában. Értesítette a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, akik azonnal a helyszínre sietettek, ahol sikerült is befogniuk a madarat.

A beszámoló szerint külső sérülés nem volt látható rajta, a szeme ép, a tekintete tiszta volt, viszont nem tudott repülni, ezért a Kecskeméti Vadaskertbe vitték további megfigyelésre és ellátásra. Érdekessége az állatnak, hogy a négy év körüli madár gyűrűt viselt, még 2020-ban a Fejér vármegyei Sárszentágota térségében jelölték meg.

Jó hír még, hogy a hazai rétisasállomány az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően, az utóbbi pár évben már stabilan 300 pár felett van.

A hazai állomány 10 százaléka, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

Mint írják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalán, a fajt leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti, valamint érzékeny a zavarásra, különösen fészkelési időszakban. Általánosságban elmondható, hogy szándékos és véletlen mérgezéseknek is áldozatul eshetnek, illetve áramütés is gyakran okozza halálukat. A mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedések mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

A rétisas az egyik legkorábban költő madarunk, március elején már a tojásokon ülnek. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra. A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén, április elején kelnek ki. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Cikkajánló