Gyűrűt kaptak a rétisasfiókák

Már elég nagyra nőttek a fiókák ahhoz, hogy a természetvédelmi őrök alpintechnikával felmásszanak hozzájuk és megjelöljék őket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hunyadvári Péter
Gilányi Gábor /Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. május 18.

Már elég nagyra nőttek a fiókák ahhoz, hogy a természetvédelmi őrök alpintechnikával felmásszanak hozzájuk és megjelöljék őket.

A fokozottan védett rétisasra a természetvédelem kiemelt figyelmet fordít. Így van ez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben is, ahol nemrégiben gyűrűzték meg a fiókákat. A faj már tél közepétől fogva tatarozza a fészkét, és februárban már sokszor 1-3 tojásán ül. A fiókák 40 nap kotlást követően kelnek ki, és amíg kicsik, valamelyik szülő mindig őrzi őket.

A késő tavaszi időszakra akkorára nőnek, hogy már meg lehet jelölni őket gyűrűvel, és így nyomon lehet követni az életútjukat a jövőben. A fészekben három hónapig maradnak. Mivel a fészkek magasan a fák koronájában helyezkednek el, ezért megközelítésük nagy szakértelmet kívánó alpintechnikával történik – írja a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-oldalán.

A legnagyobb európai sas Eurázsia északi részének partvidékein él, és a Kárpát-medencében szigetszerű populációkat alkot. Magyarországon vízközelben, folyók menti idős tölgyesekben, galériaerdőkben rak fészket. Vízimadarakkal, kisemlősökkel, halakkal táplálkozik, sokszor dögöket fogyaszt.

A rétisas természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. Az állományát veszélyezteti a fészkelő- és táplálkozóhelyek zavarása és megszűnése, gyakran előfordul esetében áramütés, illetve szándékos és véletlen mérgezés is. A 70-es években kritikusan alacsony szintet ért el a populációja, azóta folyamatosan nő.

Cikkajánló