Rétisast mentettek a vadászok

A két hím rétisas küzdelme az egyik ragadózó súlyos sérülésével ért véget. Vadászok siettek a sérült rétisas megmentésére. 

Szerző:
dunaipoly.hu
Fotó:
dunaipoly.hu
2018. március 14.

A két hím rétisas küzdelme az egyik ragadózó súlyos sérülésével ért véget. Vadászok siettek a sérült rétisas megmentésére. 

Március 6-án a Császári Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadásza, Gáspár Ferenc értesítette a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységének tájegységvezetőjét, Csonka Pétert, hogy az 1992 óta élő rétisas revírben komoly territórium harcnak volt szemtanúja kollégájával, Szabó Zsolttal.

 

 

A betolakodó sas komoly sérüléseket szenvedett a fején és a szárnyán. Átázott, repülésre alkalmatlan állapotban mentették ki a vadászok egy közeli patakból. A nemzetipark-igazgatóság tájegységvezetője Budapesten dolgozott, így telefonon kérte Gáspár Ferencet, hogy a sérült állatot a DINPI madármentő állomásával munkakapcsolatban lévő tatai Tappancs Állatorvosi Rendelőbe szállítsák be, ahol dr. Czékus Tibor és dr. Márkus Bálint elkezdték az állat gyógykezelését.

 

 

Jelenleg a sérült rétisas a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységi madármentő helyén rehabilitálódik, és legkésőbb március végén várható a szabadon engedése.

 

Hálás köszönettel tartozunk a hosszú évekre visszanyúló korrekt munkakapcsolatért a Császári Gazdák Vadásztársaságnak! Köszönjük Gáspár Ferenc és Szabó Zsolt hivatásos vadászok hozzáállását, szakmai rátermettségét. A ragadozó madár nem ellenség, hanem büszkesége is lehet egy vadászterületnek - írta a park honlapján Csonka Péter.

 

Rétisas
A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon fokozottan védett. Nagyon korán kezd költeni (ez jelenleg is zajlik). Fészküket - a sikeres költés érdekében - háborgatni szigorúan tilos. A fészkenkénti 1-3 fióka március 20-a környékén kel ki, és a fészket június végén hagyják el. A betolakodó 5-dik éves hím, az nemzetipark-igazgatóság munkatársai által felvett biometriai adatok (csüd, szárny, farok) alapján egyértelműen bizonyítják a nemet, a revírben lévő öreg hím egyeddel keveredett nézeteltérésbe. A sasok területüket fajtársaikkal szemben agresszíven védik az év teljes időszakában. A rétisas természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kikelt Arnold és Judit fiókája a sasfészekben

Elkészült a Kárpát-medence első „sastérképe"

Sasmenedék a Kárpát-medencében 

 

 

 

Cikkajánló