Ritkán látott bagoly tűnt fel Biharugrán

Uráli baglyot figyeltek meg Biharugrán, annak dacára, hogy a Dél-Alföldön elvileg nemigen fordul elő a faj.

Szerző:
TM
2020. március 26.

Uráli baglyot figyeltek meg Biharugrán, annak dacára, hogy a Dél-Alföldön elvileg nemigen fordul elő a faj.

Az uráli bagoly rendkívül ritkán látott vendég az alföldi tájakon. A napokban azonban a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság biharugrai területi irodájának közelében láttak egy szép példányt a nemzetipark-igazgatóság munkatársai – olvasható a kmnp.hu oldalon.

Európa egyik legnagyobb termetű bagolyfaja, mérete nagyjából az uhu és az erdei fülesbagoly között helyezkedik el. Érdekessége, hogy a macskabagolyhoz hasonlóan szeme fekete, és neki sincsenek tollfülei, a csőre viszont sárga. Éjjel vadászik, általában kisebb rágcsálókra, ám elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és rovarokat is.

Hazai állománya 150-250 párra tehető, amely az utóbbi évtizedekben egyre erősödik. A 80-as-90-es években még csak a Zempléni-hegységben fordult elő, ma már a Börzsönyben és a Bükkben is fészkel. Odvas fákban vagy ragadozó madarak elhagyott gallyfészkében költ, de a számára kihelyezett mesterséges odúkat is szívesen elfoglalja.

Az uráli bagoly (Strix uralensis) hírhedt arról, hogy költési időszakban meglehetősen kockázatos a fészken ülő tojót megközelíteni, ugyanis az emberre is rátámadhat. Erős lábaival és karmaival komoly sérüléseket tud okozni, épp ezért a madarászok is csak védőfelszerelésben, sisakban, védőszemüvegben közelítik meg a fiókás fészket.

Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 forint egyedenként.

Forrás: kmnp.hu


Cikkajánló