Ritkaságok pompáznak a Gólya-járásban

Az Újszilvás határában található kis területen több száz tavaszi héricset fedeztek fel, de a helyszín még több meglepetést rejt.

Szerző:
TM
Fotó:
Vidra Tamás / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
2020. április 27.

Az Újszilvás határában található kis területen több száz tavaszi héricset fedeztek fel, de a helyszín még több meglepetést rejt.

A Tápió-vidék messze földön híres fajgazdag, virágpompás rétjeiről, legelőiről, melyeken védett és fokozottan védett növényfajok tucatjai élnek – kezdi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a beszámolóját a weboldalán. Elsőként a tavaszi héricset emelik ki, mint az egyik legszebb látnivalót, amivel bár még sok helyen találkozhatunk az országban, sajnos alföldi állományainak nagy része már eltűnt.

Nemrég azonban a Pest megye délkeleti részén található Újszilvás határában felfedeztek egy szántók határolta kis területet, ahol több száz hérics virított. A helyszínt Gólya-járásnak is nevezik, és még sok ritkaságot rejt. Van itt például fokozottan védett pókbangó, ami az orchideafélékhez tartozik és szártalan csüdfű, melynek érdekessége, hogy a virágai a levelei között nőnek. De nem csak a növényvilága értékes: mesterséges költőládákban szalakóták fészkelnek. A nemzetipark-igazgatóság abban bízik, hogy bár a terület nem védett és a Natura 2000 hálózatnak sem a része, ettől függetlenül sikerül hosszú ideig megőrizni a természeti értékeit.

Forrás: dunaipoly.hu

Cikkajánló