Rovarolimpia a kertben

Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok környezeti neveléssel foglalkozó szakembereit, ajánljanak olyan természetismereti játékokat és feladatokat, amelyek nemcsak érdekesek, de szórakoztatóak is. Most a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kontyvirág Erdei Iskolájának munkatársa, Bártol Réka ajánl két remek játékot.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2021. április 1.

Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok környezeti neveléssel foglalkozó szakembereit, ajánljanak olyan természetismereti játékokat és feladatokat, amelyek nemcsak érdekesek, de szórakoztatóak is. Most a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kontyvirág Erdei Iskolájának munkatársa, Bártol Réka ajánl két remek játékot.

A rovarok alkotják az állatvilág legnagyobb és legváltozatosabb csoportját. Nemcsak a megjelenésük, életmódjuk, de mozgásuk is rendkívül sokféle. Ezt középpontba helyezve szórakoztató, mozgásra késztető elfoglaltságot adhatunk gyermekeinknek, amit akár egy nagyobb belső térben is megrendezhetünk. Érdemes előtte közösen megnézni mindegyik rovar képét az interneten vagy könyvben.

Rovarolimpia

A gyerekeknek hat különböző rovar mozgását kell utánozni:

1. Futrinkák

Ami tudni érdemes a mozgásukról: A futrinkák sebessége testméretükhöz képest olyan, mintha egy ember több száz km/h sebességgel futna

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: olyan gyorsan futnak, ahogyan csak bírnak

2. Sáskák

Amit tudni érdemes a mozgásukról: A sáskák emberi teljesítményben mérve másfél focipályát képesek átugrani.

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: hosszan előrefelé ugrik

3. Bolhák

Amit érdemes a mozgásukról tudni: A bolhák ugrásának magassága testhosszuk százszorosát is elérheti.

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: magasra felfelé ugranak

4. Hangyaleső lárvák

Amit érdemes a mozgásukról tudni: A hangyaleső lárvája egy kis homoktölcsér alján tölti az életét, csak hátrafelé képes mozogni.

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: hátrefelé futnak

5. Tegzeslárvák

Amit érdemes a mozgásukról tudni: A tegzesek lárvái tisztavizű patakokban élnek, és apró kődarabkákból, növényi törmelékből lakócsövet készítenek puha potrohuk köré.

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: zsákban futással

6. Szitakötők

Amit a mozgásukról tudni érdemes: A szitakötők a repülés mesterei: képesek egy helyben lebegni és hátrafelé is repülni. Ezek a rovarok inspirálták a helikopter feltalálóit is.

Ahogyan a gyerekek utánozhatják: karjait mozgatva, repülést utánozva szaladnak

Ha a gyerekek begyakorolták a mozgásokat, versenyt is rendezhetünk belőle. Két kötéllel kijelöljük a pályát, és minden hosszon más állatként kell eljutni egyik kötéltől a másikig.

2. Nyitott szemmel

Nemcsak egy erdei séta során, de akár a kertben is meglepően sok érdekességet lehet találni, ha alaposan körülnéz az ember. Érdekes leveleket, terméseket, tollakat, állatok nyomait. A következő feladat segíthet abban, hogy a gyerekek kicsit más szemmel vegyék szemügyre jól ismert környezetüket.

Gyűjts

- négy különböző levelet

- egy termést, ami a széllel terjed

- valamit, ami állatok szőrébe akadhat

- valamit, ami pöttyös

- négy különböző színt

- valamit, amit egy állat megrágott

- valamit, amit egy madár megehet

- valami élőt, ami nem állat és nem is növény

- valamit, amit állat készített

- egy fa termését

- valamit, ami kisebb, mint egy kukoricaszem

- valamit, ami nagyon puha

- valamit, aminek nem az erdőben van a helye

- valamit, ami szúr

- valamit, amit üreges

- valamit, ami hullámos!

Élőlényben ne tegyél kárt, le is rajzolhatjátok, amit találtál. Ha élő állatot gyűjtesz be, a túra végén mindenképp engedd szabadon!

Sorozatunk előző részeiben bemutattuk már az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Kúria Oktatóközpontjának játékait, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetismereti játékait, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőinek rossz időben is játszható fejtörőit.

Cikkünk 2020. áprilisában jelent meg először.


Cikkajánló