Sárgagomb-betegség tizedeli a zöldikéket Nyugat-Magyarországon

A kór Magyarszecsőd környékén ütötte fel a fejét. A galambok hordozzák, náluk többnyire nem okoz tüneteket, a zöldikék viszont hamar elpusztulnak tőle.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. május 5.

A kór Magyarszecsőd környékén ütötte fel a fejét. A galambok hordozzák, náluk többnyire nem okoz tüneteket, a zöldikék viszont hamar elpusztulnak tőle.

Madarakat szerető magyarszecsődiek aggódva telefonáltak kollégáinknak, hogy a településen nagyon sok zöldikét találnak legyengülve, elpusztulva – számol be róla az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Begyűjtöttek néhány tetemet, így hamar kiderült, hogy Trichomonas-ban, vagyis sárgagomb-betegségben szenvedtek, amit általában a galambok terjesztenek.

A sárgagomb-betegség 2005-ben ütötte fel a fejét Európában, először Nagy-Britanniában, ahol a legsúlyosabban érintett területeken a zöldikék állománya 35%-kal csökkent. 2008-ban terjedni kezdett Skandinávia és Oroszország felé, és most elérte Nyugat-Magyarországot is. Már több településről érkezett legyengült zöldike a kőszegi madárvédelmi mentőközpontba.

A kórt egy önálló mozgásra képes parazita okozza, ami majdnem az összes galambban él, de tünetet csak akkor okoz, ha a madár legyengült. Nyállal viszont képesek a madarak továbbadni, és megfertőzik az itatók vizét. Ha csak egyetlen beteg madár iszik a vízből, az utána jövők mindegyike fertőzött lesz. A zöldikék a betegség miatt egy idő után képtelenek nyelni, sárgás elváltozások keletkeznek a nyelőcsövükben, ezért nem tudnak enni, és elpusztulnak.

Mivel a tavasz nagyon száraz volt, a madarak igencsak rászorultak az itatókra, amit az emberek helyeztek ki. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság most arra kéri a környéken élő embereket, akik madáritatót tartanak, hogy fertőtlenítsék rendszeresen az itatóikat, és naponta cseréljék benne a vizet, ez az egyetlen mód a fertőzés terjedésének megakadályozására. Tavasszal az etetést is abba kell hagyni, mert sok madarat vonz egy helyre, így könnyebben terjedhetnek a betegségek.

Forrás: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló