Sosem derül ki, kutya ölte-e meg a híres tátrai róka kölykét

Mondhatjuk, hogy Eliska, a szelíd róka a Magas-Tátra egyik „látványossága”. Kölykét harapott sebbel a nyakán találták meg december 30-án.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2024. január 10.

Mondhatjuk, hogy Eliska, a szelíd róka a Magas-Tátra egyik „látványossága”. Kölykét harapott sebbel a nyakán találták meg december 30-án.

A Magas-Tátra útonállóiról, azaz a rókákról, akik élelemért cserébe szívesen pózolnak egy-egy fénykép erejéig, néhány éve már mi is írtunk. Közülük is a legismertebb Eliska, akivel a Nagy-Tarpataki-völgyből vezető piros úton a Zamkovszky-menedékház felé lehet találkozni. Tavaly született kölykét Peter Petras, a Rainer-kunyhó üzemeltetője azonosította be a mancsairól és a pofája mintázatáról. Legfeljebb két napja pusztulhatott el, amikor megtalálta elpusztulva, egy harapott sebbel a nyaka alatt.

A magas-tatra.info cikkéből kiderült, hogy Peter Petras szerint az állattal kutya végzett. „A Tátrában eltöltött 60 év alatt nem láttam farkast ebben a magasságban. A medve pedig nagy tömegű állat, a nyomok mélyek és nagyobbak lennének. Lehetett volna egy hiúz is, de az felfalta volna” – mondta.

Bár 2023. december 15-től a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendjének értelmében a legtöbb helyre a Tátrában nem lehet kutyát vinni, a turisták Petras szerint nem tartják tiszteletben a tilalmat.

A nemzeti park igazgatóhelyettese, Peter Spitzkopf szerint az ügyben nem lehet nyomozást folytatni, ugyanis ha valóban kutyatámadásról lenne szó, ahhoz ismerni kellene a kutya gazdáját. A róka így csak egy újabb szomorú szám lesz az elhullott állatokról szóló statisztikában – mondta.

Cikkajánló