Szabadon engedték az áramütött rétisast

Még novemberben találták a legyengült madarat Vaskút külterületén, és a vizsgálat során kiderült, hogy áramütést szenvedett. A sztori happy enddel zárult.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
KNPI / Puskás József
2019. január 11.

Még novemberben találták a legyengült madarat Vaskút külterületén, és a vizsgálat során kiderült, hogy áramütést szenvedett. A sztori happy enddel zárult.

Egy vadász értesítette a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatát tavaly november végén, hogy beteg sast talált, ami ugyan igyekezett kereket oldani, de nem volt képes hosszabb repülésre. Külsérelmi nyom, törés nem volt rajta. Az öreg, gyűrűtlen példány a Szegedi Vadasparkba került, ahol kiderült, hogy áramütést szenvedett.

 


„Valóban, a madár megtalálási helyétől alig 600 méterre található egy szigeteletlen középfeszültségű elektromos hálózat, ami alatt idén volt már áramütött, elpusztult fehér gólya. Nagy valószínűséggel ott érhette áramütés ezt a sast is” - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán

 


A madárnak szerencséje volt: felépült, és január 9-én szabadon engedhették. Az öreg, ivarérett egyed jó eséllyel állhat újra párba és kezdhet költésbe még az idén a nemzetipark-igazgatóság szerint.

 


A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A fajt veszélyezteti a fészkelési időszakban történő zavarás, a mérgezés, a fészkelésre alkalmas helyek eltűnése, illetve az áramütés.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre csak gyülekeznek a sasok a Kis-Sárréten

Természetvédelmi oltalmat kapott a Madarasi-marhajárás

Gyarapodnak a fekete gólyák és a rétisasok Vas megyében

Hamarosan kirepül a fészekből Ottó, a mentett rétisas

Cikkajánló