Szédületes sebességéről ismered fel az Év Madarát

A kontinensek közül egyedül az Antarktiszról hiányzik, felhőkarcolókon is fészkel, és Magyarországon 1997-től költ újra. 2018-ban a vándorsólyom lett az Év Madara.

Szerző:
mme
Fotó:
mme/Michael Hanvey
wikipedia/Kevin Cole
Carlos Delgado
2018. január 4.

A kontinensek közül egyedül az Antarktiszról hiányzik, felhőkarcolókon is fészkel, és Magyarországon 1997-től költ újra. 2018-ban a vándorsólyom lett az Év Madara.

A vándorsólyom nagyobb, mint az örvös galamb, erőteljes testalkatú, szárnya pedig hegyes. Amellett, hogy a világ leggyorsabb madara, azért is különleges faj, mert világszerte fészkel vagy előfordul kóborlóként, vonulóként, egyedül az Antarktiszon nem bukkan fel. Bárhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas sziklafalat, közepes és nagy testű madárfajok fán épült fészkeit találja. Nagyvárosok belső kerületeinek felhőkarcolóin, magas épületein is költ.

 


Nem válogatós: a verébnél kisebb énekesmadaraktól kezdve a libákon át a gémekig többféle repülő madárra vadászik, leggyakrabban varjúra és seregély méretű madarakra. Prédáját rendszerint a magasból indított, erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított, akár a 320 km/h-s sebességet is elérő támadással kapja el vagy rúgja meg úgy, hogy az sérülten a földre zuhan.

 


Mivel elterjedési területe hatalmas, nehéz megbecsülni, mennyi van belőle, állománya nagyjából 100 000 - 500 000 egyedre tehető. Hazánkban 1964-ig költött, ezután csak kóborlóként lehetett megfigyelni, majd 1997-ben ismét megtelepedett nálunk. A 20 éves évforduló alkalmából választotta most a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Év Madarává.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A legszínesebb pinty lesz 2017 madara

Pótszülőket keresnek a frissen kikelt vándorsólyom-fiókának

Vándorsólyom költ a Fehér-kövön

Cikkajánló