Szögesdrótba gabalyodott uhut mentettek Dévaványán

A bagoly szárnya sajnos súlyosan megsérült, de a gondos ápolás segíthet rajta.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szegedi Fruzsina / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. szeptember 16.

A bagoly szárnya sajnos súlyosan megsérült, de a gondos ápolás segíthet rajta.

Az uhu bal szárnyának a felső bőrredőjébe akadt bele egy szögesdróttüske Dévaványa északi határrészén – erről érkezett lakossági bejelentés a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaihoz, amiről szeptember 15-én számoltak be a honlapjukon. A bagoly annyira megsérült, hogy röpképtelenné vált, ezért az elsődleges gyógykezelések után egy lábadozóban kapott helyet. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy hamarosan javulni fog az állapota, és szabadon is engedhetik majd.

Nem szokványos jelenség, hogy uhuk kerülnek elő a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén. Költést még soha nem regisztráltak, csak szórványos előfordulást, azt is inkább csak az őszi-téli időszakban. „Ez általában fiatal madarak elmozdulását jelenti egy olyan területre, ahol nagy számban élnek zsákmányállataik, azaz patkányok, eurázsiai sünök, illetve nyulak” – írják. Ez mindössze 3-4 előfordulást jelent évente.

Az uhu a legnagyobb bagolyfaj hazánkban, tollfüleiről és narancssárga szemeiről lehet felismerni. Erős, tollas lábai vannak. Kis számban költ Magyarországon, elsősorban a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain fordul elő, de az elmúlt évtizedben húzódnak le a síkvidéki tájak felé. Már a Jászságban is költenek.

Cikkajánló