Szórakoztató filmetűdök a természetből

Összeszedtünk nektek néhány érdekes kis videót, amelyekben többek között bekukkanthatunk a vaddisznók fürdőszobájába és a medvék hálószobájába, megnézhetjük, milyen nyüzsgő élet van egy profi természetfotós lesnél, megcsodálhatjuk a Hortobágy gazdag madárvilágát, és szembesülhetünk az emberi tevékenység Földet átalakító szomorú hatásaival is.

2021. április 19.

Összeszedtünk nektek néhány érdekes kis videót, amelyekben többek között bekukkanthatunk a vaddisznók fürdőszobájába és a medvék hálószobájába, megnézhetjük, milyen nyüzsgő élet van egy profi természetfotós lesnél, megcsodálhatjuk a Hortobágy gazdag madárvilágát, és szembesülhetünk az emberi tevékenység Földet átalakító szomorú hatásaival is.

Délvidéki nyüzsgés

Kezdjük egy ifjú természetfotós, Szekeres Levente hangulatos videójával, akit 2015-ben a naturArt (Magyar Természetfotósok Szövetsége) pályázatán az Év Ifjú Természetfotósának választottak. Akkor még gimnazista volt a szabadkai fiú, ma már egyetemista, de nem szakadt el a természetfotózástól, sőt! Több lest is épített Szabadka mellett, köztük ragadozó madarakra specializált lest is, amelyből ezeket a képsorokat rögzítette. A kis hangulatfilm segítségével megleshetjük, milyen jövés-menés van egy ilyen helyen, amelyet nemcsak olyan ragadozó madarak látogatnak, mint a rétisas, a héja vagy az egerészölyv, hanem aranysakál és róka is megfordul itt a sok-sok varjú mellett.

Szekeres Levente munkáit fotós Facebook-oldalán és Instargram-oldalán is követhetitek.

Leventével készül videós interjúnkat pedig ide kattintva nézhetitek meg.

Nagyragadozók nyomában egy hargitai medvepásztorral

Folytassuk a sort egy ötperces epizódokból álló, elképesztően szórakoztató sorozattal, amelynek főszereplője a nyomolvasásban nagymester székelyföldi medvepásztor, Moraru Norbert. A Medvepásztor egyszemélyes stábként visz be minket a hargitai vadon legeldugottabb helyeire, ahol többek közt vaddisznók és medvék nyomában járunk. Roppant szórakoztató módon mutatja be a talált nyomok alapján az itt élő állatokat, mindebben pedig a hihetetlenül bájos, apró termetű Lepcsi kutya segíti, aki a talajmenti szakértő címet kapta. Bemutatkozó kis videójukat ide kattintva nézhetitek meg, viszont mi most itt két, már terepi epizódot mutatunk be a mosolyogva végignézős sorozatból.

Az elsőben egy erdei spa-t mutat be nekünk a Hargitai Medvepásztor, ahol vaddisznók wellnesseznek:

Ha esetleg az is érdekel titeket, milyen a szakszerű vaddisznó-dörgölőzés, azt ebben a részben láthatjátok.

De a medvék is dörgölőznek, amit a következő epizódban maga a Hargitai Medvepásztor mutat be nekünk, amely elég mókásra sikerült, nem kevésbé az, ahogy a medvék „kovbojjárását” prezentálja. Sőt! Ebben a részben a nyomok mellett igazi medvékkel is találkozunk!

És ha nem rettentek vissza attól, hogy belessünk a medvék hálószobájába is, akkor mindenképpen nézzétek meg ezt a részt, amelyben Norbert tényleg bemászik a szűk medvebarlangokba.

Ha pedig az összes epizód érdekel titeket – mi igazából nem tudtuk abbahagyni, és végignéztük mindet –, akkor kattintsatok ide és lessétek meg mindegyiket.

A borzalom gyönyörű képeken

Még mielőtt nagyon megijedne valaki a felvezetéstől, mindenkit megnyugtatunk, hogy nem az elsőre beugró, egyik állat marcangol egy másikat jelenetek következnek. És talán pont ezért még szomorúbb a kisfilm apropója, mert mindaz, ami ezen a videón látható, az ember műve. Radisics Milán A szennyezés művészete című alkotásában a levegőből mutatja be azokat az ember formálta területeket, amelyek valamilyen ipari tevékenység eredményei. Az elsőre izgalmas vizuális élményt adó absztrakt formák valójában a Föld szégyenfoltjai, ugyanis a képsorokon veszélyes anyagokat tartalmazó zagytározókat, vörösiszap-tározókat, a vegyiparban használt óriási medencéket, valamint egyéb, a termelés következtében átalakított földterületeket láthatunk. Milán célja, hogy e film segítségével ráirányítsa a figyelmet arra, miként tesszük tönkre, mérgezzük a bolygónkat a szűnni nem akaró, és egyre növekvő igényeink miatt, ugyanis a rengeteg termék gyártásához az ipar egyre nagyobb tempóval kénytelen kizsigerelni a Földet.

A film első nagy elismerését a tavalyi gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon a Nemzetközi Filmszemlén kapta, ahol a Dokumentumfilm etűdfilmek kategóriájában első helyezést ért el, azóta pedig már rengeteg nemzetközi filmfesztiválon díjazták. Ez a kisfilm egyébként Milán több éve folyamatosan bővülő Water.Shapes.Earth projektjéhez is szorosan kapcsolódik, amely szintén a levegőből, drónnal készült állóképekben mutatja be a víz fontosságát, annak formáló hatását a Földre, és hogy miként változik a víz jelenléte és minősége a bolygónkon az emberi tevékenységek következtében.

Hortobágyi pillanatok

Szilágyi Attila, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa terepmunka közben folyamatosan meg is örökíti azt, amit lát. Természetfotósként már mi is bemutattuk korábban, de mozgóképeket is felvesz olykor, amelyeket YouTube-csatornáján nézhetünk meg. Most két kis alkotását is bemutatjuk, az egyik egy egészen friss hangulatjelentés a Hortobágyról, amelyen sárga billegetők fürdőznek egy útszéli pocsolyában.

A másikat pedig a víz világnapjára készítette idén, és a szép képek mellett fontos gondolatokat is megoszt, amelyeken érdemes kicsit nekünk is eltűnődni. Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy igen gazdag vizes élőhelyekben. Még. De vajon meddig? Míg nézzük a videóban bemutatott, vízhez kötődő madárfajok sokaságát, nem jó belegondolni abba, hogy milyen lesz az, amikor már ők sem lesznek.

„A víz mindenkié. Ezért senki nem érzi magáénak.”

„A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.”

Fontos, hogy megértsük, mind felelősek vagyunk és tehetünk azért, hogy megóvjuk természetes vizeinket.


Cikkajánló