História

Tatáról is mesélünk az áprilisi Turista Magazinban

A város különböző pontjain fakadó források, a csodaszép tavak és a vízfolyások mind-mind alakították Tata történetét, ahogy igaz ez az Esterházy családra is. Az április Turista Magazinban bemutatjuk az egyik legszebb hazai kisvárost.

Szöveg:
Tóth Judit
Fotó:
Francz Ilona
2020. április 8.

A város különböző pontjain fakadó források, a csodaszép tavak és a vízfolyások mind-mind alakították Tata történetét, ahogy igaz ez az Esterházy családra is. Az április Turista Magazinban bemutatjuk az egyik legszebb hazai kisvárost.

A város egyik legismertebb látnivalója az Angolpark, ahol nemcsak a „kiskastélyt” és a műromot néztük meg, de megkerestük a több mint kétszáz éves griffmadarakat is. Meghallgattuk az Országgyűlés téren álló Óratorony harangjátékát, megnéztük a város malmait, és persze az Öreg-tó és a vár sem maradhatott ki.

FI_varosi_seta_tata-esterhazy nyari lak másolat
Fotó: Francz Ilona

Aztán felkapaszkodtunk a Kálvária-dombra, ahol két Fellner Jakabhoz, a város neves építőmesteréhez köthető építmény is áll. Az egyiket ő építette, a másikat róla nevezték el. A fehér falú, bájos Kálvária-kápolna helyén már a középkorban is volt egy kis templom. A 18. században az Esterházy család építtette át a romos templomot a ma is látható kápolnává. Tőle nyugatra látjuk a szép mészkőfennsík névadóját, a Kálvária-szoborcsoportot és a Fellner Jakab-kilátót. A kilátó eredetileg más funkciót töltött be, sörétöntöde volt.

FI_varosi_seta_tata-kalvaria domb_masolat
Fotó: Francz Ilona

Az apró sörétek gyártáshoz régen valóban egy ekkora toronyra volt szükség. A sörétet ugyanis úgy készítették, hogy a megolvasztott ólmot a magas söréttorony tetejéből csepegtették a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, a vízben pedig már ilyen formában szilárdultak meg.

Tatai városi sétánk utolsó állomása kicsit távolabb van a városközponttól, gyalogosan félórás sétával lehet eljutni oda. A Fényes tanösvényért én ennél jóval hosszabb sétát is bevállalnék, mert amit ott találtam, attól elállt a lélegzetem. Hogy miért, ebben a cikkben részletesen is elmeséltem.

FI_varosi_seta_tata-fenyes tanosveny szarcsa másolat
Fotó: Francz Ilona

Az áprilisi lapszámunkat itt tudod megrendelni, előfizetni pedig ide kattintva tudsz ránk!

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!


Cikkajánló
Miben segíthetünk?