Tatáról is mesélünk az áprilisi Turista Magazinban

A város különböző pontjain fakadó források, a csodaszép tavak és a vízfolyások mind-mind alakították Tata történetét, ahogy igaz ez az Esterházy családra is. Az április Turista Magazinban bemutatjuk az egyik legszebb hazai kisvárost.

Szöveg:
Fotó:
2020. április 8.

A város különböző pontjain fakadó források, a csodaszép tavak és a vízfolyások mind-mind alakították Tata történetét, ahogy igaz ez az Esterházy családra is. Az április Turista Magazinban bemutatjuk az egyik legszebb hazai kisvárost.

A város egyik legismertebb látnivalója az Angolpark, ahol nemcsak a „kiskastélyt” és a műromot néztük meg, de megkerestük a több mint kétszáz éves griffmadarakat is. Meghallgattuk az Országgyűlés téren álló Óratorony harangjátékát, megnéztük a város malmait, és persze az Öreg-tó és a vár sem maradhatott ki.

Aztán felkapaszkodtunk a Kálvária-dombra, ahol két Fellner Jakabhoz, a város neves építőmesteréhez köthető építmény is áll. Az egyiket ő építette, a másikat róla nevezték el. A fehér falú, bájos Kálvária-kápolna helyén már a középkorban is volt egy kis templom. A 18. században az Esterházy család építtette át a romos templomot a ma is látható kápolnává. Tőle nyugatra látjuk a szép mészkőfennsík névadóját, a Kálvária-szoborcsoportot és a Fellner Jakab-kilátót. A kilátó eredetileg más funkciót töltött be, sörétöntöde volt.

Az apró sörétek gyártáshoz régen valóban egy ekkora toronyra volt szükség. A sörétet ugyanis úgy készítették, hogy a megolvasztott ólmot a magas söréttorony tetejéből csepegtették a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, a vízben pedig már ilyen formában szilárdultak meg.

Tatai városi sétánk utolsó állomása kicsit távolabb van a városközponttól, gyalogosan félórás sétával lehet eljutni oda. A Fényes tanösvényért én ennél jóval hosszabb sétát is bevállalnék, mert amit ott találtam, attól elállt a lélegzetem. Hogy miért, ebben a cikkben részletesen is elmeséltem.

Az áprilisi lapszámunkat itt tudod megrendelni, előfizetni pedig ide kattintva tudsz ránk!

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!


Cikkajánló