Francz Ilona cikkei

Advent az Őrségben

A téli Őrség elképesztően csendes. Az egymástól távol eső szerek között alig van mozgás, a táj is mozdulatlannak tűnik, de a színeit vesztett természet most olyan részleteket is megmutat, amelyeket máskor nem.

2023.12.16.

Tarjánka-szurdok, a Mátra legvadregényesebb csodája

Vannak különleges helyek Magyarországon, ahol a természet szépsége olyan erővel hat az emberre, hogy elfogynak a jelzők, a szavak. Ahol „nagyon másabb” a táj, ahol nem mindennapi ott lenni. A fokozottan védett, csak nemzeti parkos vezetővel látogatható Tarjánka-szurdok a Mátrában egy ilyen hely.

2023.08.22.

Sopron – Tűztoronytól a bánfalvi kolostorig

Már az út tervezésekor tudtam, hogy nem lesz elég időnk mindarra, amit szeretnénk megnézni, mert Sopron és környéke tele van látnivalókkal. Lehetetlen küldetésre vállalkozik az, aki az ország másik feléből csak pár napra érkezik ide, és mindent látni szeretne.

2022.12.18.

Veszprém – A várnegyedtől a Szerelem-szigetig

Úgy tartják, Veszprémben vagy fúj a szél, vagy harangoznak, esetleg mindkettő egyszerre. A harangokat mi is hallottunk, a Bakonyból lefutó szelek helyett azonban ezúttal verőfényes napsütés és szélcsend fogadott bennünket.

2022.10.02.

Gönctől Vizsolyig a Hernád völgyében

Ahogy magunk mögött hagyjuk a Zempléni-hegység vadregényes bérceit, és leereszkedünk a Hernád völgyébe, álmos kis településeken haladunk át. Nyugalmasan csordogál errefelé az élet, századokkal ezelőtt azonban nagy jelentőségű események történtek itt.

2021.08.25.

Bölények az Őrségben

Az európai bölények valaha gyakoriak voltak a Kárpát-medencében, itthon ma már szinte csak fogságban látjuk őket. Az Őrségben pár hónapja félvad körülmények között él néhány példány. Megnéztük őket, hogyan boldogulnak a „vadonban”.


2020.01.29.