Tavaszhírnökök virítanak a Csodaréten

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól korán nyíló, gyönyörű vadvirágunkat, az egyhajúvirágot, amelynek legjelentősebb állományát az ásotthalmi Csodaréten csodálhatjuk meg. 

Szerző:
KNPI/TM
Fotó:
Krnács György
2017. február 28.

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól korán nyíló, gyönyörű vadvirágunkat, az egyhajúvirágot, amelynek legjelentősebb állományát az ásotthalmi Csodaréten csodálhatjuk meg. 

Az Ásotthalmi Láprét, vagy ahogy első látogatói elnevezték sokszínűsége és gazdag növényvilága miatt, a Csodarét botanikai szempontból a Duna-Tisza köze legértékesebb védett természeti területe. Itt él a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, körülbelül 80 000 tövet számláló egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) állománya. E törékeny, csodaszép növény rózsaszínes-ibolyás színű lepleiben gyakran már február elején gyönyörködhetünk, de idén a hosszú ideig tartó kemény fagy miatt február végére tolódott a virágzás. Magyarországon fokozottan védet faj, természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft.

 Egy másik kora tavaszi növényünk, a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) is virágba borult. Tömegesen fordul elő a Duna-Tisza közének déli részén a lösz- és homokpuszta gyepeken, homoki tölgyesekben és a helyükre telepített akácosokban. A 3-8 centiméteres, fehéres vagy halvány liláskék, kívül sötétlila hosszanti csíkokkal díszített virágai szár nélkül, egyenesen a földalatti hagymából törnek elő. Védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként.

 

 

 

Láttál már egyhajúvirág-szőnyeget? - programajánló
Aki szeretné megcsodálni a tömegesen nyíló egyhajúvirágot a Csodaréten, az csatlakozzon március 11-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túrájához.
Találkozó: 10.30 órakor, Ásotthalom szélén, a Gargyán-erdő melletti „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban (Megközelítés: Szegedről autóbusszal a Mars-térről)
Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, diák és nyugdíjas 400 Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyerek) 1500 Ft
Információ, jelentkezés: Krnács György, +36 30/4458-293
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A hóvirág lett 2017 vadvirága

Különleges látogatóközpont épül Bugacon 

Virtuális kirándulás a Böddi-széken 

 

Cikkajánló