Természetvédelmi terület lett a jáki kardvirágos erdő

Itt él a védett réti kardvirág és a fokozottan védett sápadt szemeslepke is.

Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. augusztus 18.

Itt él a védett réti kardvirág és a fokozottan védett sápadt szemeslepke is.

A két fajnak országos viszonylatban is jelentős állománya található meg a jáki kardvirágos erdőben. Az agrárminiszter augusztus 7-én hirdette ki a 69,56 hektáros terület védetté nyilvánítását. Fő rendeltetése az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése – olvasható a termeszetvedelem.hu-n. Ezzel párhuzamosan kihirdették a terület természetvédelmi kezelési tervét is, ami mindenki által megismerhető és hosszú távra kiszámítható kereteket ad az értékek hatékony megőrzésének.

A réti kardvirág egy nősziromféle, itthon a Zempléni-hegységben, a Bükk-vidéken, a Mátrában, a Bakonyban, a Nyírségben és a Szatmár–Beregi-síkságon találkozhatunk vele. Egy ideig kipusztultnak vélték, 2008-ban találtak rá újra. A szára akár 30-90 cm is lehet, virága június-júliusban nyílik, lilás, bíboros, 2,5–3,5 cm-es. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A sápadt szemeslepke a tarkalepkefélék családjába tartozik. Színe barnás, ami a nőstényeknél világosabb. Szárnyfesztávolsága 48–54 mm. A Wikipédia szerint Magyarországon csak az Őrségben és az Aggteleki-karszton tartják számon az állományait. Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Forrás: termeszetvedelem.hu, Wikipédia

Cikkajánló