Több száz kis póling tölti a tavaszt a Kis-Sárréten

Ebben az időszakban egyszerre akár 200-400 példányt is lehet látni egyszerre a faj képviselőiből.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (illusztráció)
2020. április 21.

Ebben az időszakban egyszerre akár 200-400 példányt is lehet látni egyszerre a faj képviselőiből.

De nemcsak a Kis-Sárréten, hanem a Körös-Maros Nemzeti Park összes tájegységén megfigyelhetők a vonuló kis pólingok – adja hírül a kmnp.hu. Leggyakrabban a lecsapolt halastavakon pihennek és táplálkoznak, és az éjszakákat is itt töltik. A Kis-Sárréten az utóbbi években megnőtt a számuk a korábbiakhoz képest, tavasszal akár 200-400 madarat is meg lehetett figyelni egyidőben, így a vonulók valószínűleg ennél jóval többen vannak.

Idén március első napjaiban jelentek meg a legelső kis pólingok, és a hónap közepén már 380-an voltak a Begécsi-halastavakon. A környező szikes pusztákon is sűrűn lehet őket látni, és a vizesélőhely-rekonstrukciókat is látogatják, van, hogy 20-an, de akár 80-an is.

A szalonkafélék családjába tartozó kis póling Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában él. Magyarországon kisszámú vonuló, elsősorban a Tisztántúlon lehet vele találkozni. Csőre lefelé hajlik, rovarokkal táplálkozik. A hangja füttyentésszerű, ezen az oldalon meg is hallgathatod. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló