Tombol a tavasz a Vásárhelyi-pusztán

Elmentek a darvak, megjöttek a kék vércsék, ezerrel virágzik a kamilla és a villásboglárka, s előbukkant néhány agárkosbor is. A leglátványosabb tavaszi arcát mutatja most a kardoskúti Fehér-tó környéke.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
Sallainé Kapocsi Judit / KMNPI
123rf.hu
2017. május 15.

Elmentek a darvak, megjöttek a kék vércsék, ezerrel virágzik a kamilla és a villásboglárka, s előbukkant néhány agárkosbor is. A leglátványosabb tavaszi arcát mutatja most a kardoskúti Fehér-tó környéke.

Kék vércse

 

A vonuló madárfajok nagy része már elindult északra, azok a fajok pedig, amelyek a Vásárhelyi-pusztán költenek, már hozzáfogtak a fészekrakáshoz. A darvak útra keltek, már csak egészen kis csapataikkal találkozhatunk a Fehér-tó környékén. A parti madarak közül még néhány pajzsos cankó és kis póling is itt időzik. A legfontosabb vonulási centrumnak számító Fehér-tó nyugati ága (ez a tófelület mintegy kétharmada) a téli és tavaszi aszály miatt már április utolsó napjaiban kiszáradt, ez is ösztönözte a madarakat arra, hogy útra keljenek.

 


Bíbicfióka


Itt vannak már a szalakóták és a gyurgyalagok, és a kék vércsék derékhada is megérkezett már. A piroslábú cankók, nagy godák és a bíbicek fiókáikat vezetgetik, a gólyatöcs és a gulipán pedig most költi fészekaljait. Nemsokára kikelnek a tojásokból a parlagi sasok és a kerecsensólymok is. Szép, tavaszi arcát mutatja a növényvilág is: virágzik a kamilla, a villásboglárka és az osztrák zsálya. Az aszályos évnek megfelelően a gyepek, aljfüvek meglehetősen rövidek, 15-20 cm-esek. Az ecsetpázsit már április eleje óta nyílik, virágzó szálai 50-60-cm magasak.

 

 

Agárkosbor (balra) és kamilla (jobbra)


A tavaszi időszakban előkerülhetnek ritkább növényfajok is, így például a Dél-Tiszántúlon nagyon ritkán előforduló kosborok. Tavaly például poloskaszagú kosbor bukkant fel a Csanádi pusztákon, idén pedig agárkosbort találtak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) munkatársai a Vásárhelyi-pusztán. Egy pontból négy tő hajtott ki, s jelenleg a nemzeti park déli tájain ez az egyetlen állomány. Észak-Békésben, a Kis-Sárréten azonban többezres agárkosbor-állomány található.

 

Forrás: KMNPI

 

Kapcsolódó cikkek:

Hamarosan itt a kerecsensólyom bébibumm

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Dunántúlon

Megújult a Kisvátyoni tanörvény

 

Cikkajánló