Tudod, hol avattak Magyarországon szobrot egy kártevőnek?

Annyit segítünk, hogy egy bogárról van szó, és ezen a településen észlelték először Magyarországon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Abelovszky Tamás (Kiemelt kép)
2024. február 15.

Annyit segítünk, hogy egy bogárról van szó, és ezen a településen észlelték először Magyarországon.

Nem szokványos egy kártevőnek szobrot emelni, de természetesen nem ténykedésének dicsőítéséről van szó, hanem a magyarországi növényvédelemnek szerettek volna ezzel emléket állítani. „Főhősünk” egy krumplibogár, szobrát pedig Héderváron találjuk, a polgármesteri hivatal előtti parkban mászott fel egy kőre. 1947-ben ugyanis ezen a településen észlelték először ezt a Mexikó északi részéről, Új-Mexikóból származó bogarat.

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata), más néven kolorádóbogár őshazájában még nem burgonyát fogyasztott, eredeti tápnövényei a csucsor nemzetségbe tartozó szárazságkedvelő gyomnövények lehettek. Mivel ezeken a területeken nagyon kevés a csapadék, így a kolorádóbogárnak magas volt a természetes mortalitása, egyáltalán nem volt gyakori.

Elterjedésével viszont ma már a világ minden táján borsot tör a burgonyatermesztők orra alá.

A 19. század közepén kerülhetett a mexikói telepesek közvetítésével az Amerikai Egyesült Államok északibb részeire, és feltételezések szerint Nebraska államban találkozhatott először a burgonyával. Az új tápnövény nagyon bejöhetett neki, mert rohamosan szaporodni kezdett, az észak-amerikai kontinensen 1865-ben már tömegesen jelen volt, 1876-ban pedig már Európába tartó rakományokban is felbukkant.

Először a németországi Mülheim közeli burgonyatáblákon dokumentálták 1877-ben, ahonnan nagy nehezen sikerült kiirtani, de tíz év múlva ismét felbukkant német területeken, ezután már megállíthatatlan volt az elterjedése Európában. Amikor Bordeaux környékén felfedeztek egy akkora kiterjedésű állományt, amelyet már nem tudtak kiirtani, az európai ember elvesztette a versenyt a bogárral szemben.

Ma már a világon mindenhol elterjedt, ahol krumplit termesztenek, de legkedveltebb tápláléka mellett előszeretettel fogyasztja más burgonyafélék levelét is, és étlapjára került többek közt a padlizsán, és a dinnyelevelű csucsor. Vadon termő burgonyafélék közül a nadragulyát és a beléndeket is szívesen megeszi.

Elterjedését rendkívül jó alkalmazkodóképességének is köszönheti, természetes ellensége pedig bár akad, de az Európában őshonos fajok (rovarfogyasztó kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök) csupán gyéríteni képesek. Három valódi élősködője van, a Doryphorophaga fürkészlégy-nem három faja, amelyek nálunk szintén nem őshonosak, de a burgonyabograt követve most már ezek is megtelepedtek Európában.

Héderváron 1997-ben kapott szobrot a krumplibogár.

A cikk először 2023 januárjában jelent meg.

Cikkajánló