Turistaközponttá vált Kisirtáspuszta a Börzsönyben

Nemcsak megszépült, de konfortossá vált, sőt 38 hellyel bővült is Kisirtáspusztán található turistacentrum. Akik rég jártak a Tolmács-hegyi csúcsfordítónál, most nagyot néznek majd! Érdemes felkeresni a Börzsöny új turistaközpontját!

Szerző:
Ipolyerdő Zrt. - DBS
Fotó:
Gulyás Attila
2014. június 2.

Nemcsak megszépült, de konfortossá vált, sőt 38 hellyel bővült is Kisirtáspusztán található turistacentrum. Akik rég jártak a Tolmács-hegyi csúcsfordítónál, most nagyot néznek majd! Érdemes felkeresni a Börzsöny új turistaközpontját!

A 2013-ban és 2014-ben elvégzett fejlesztések eredményeként mintegy 300 millió forintos beruházással összesen 150 férőhellyel gyarapodott a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. területein elérhető klasszikus bakancsos turisztikai szálláshely kapacitás.2014. május 30-án, pénteken a két  erdőgazdaságnál két, minden szempontból különleges turista-szálláshely átadására került sor. A szintén ezen a napon átadott Fekete-hegyi kulcsusház felújításáról korábban már beszámoltunk.

 

 

A Kisirtáspusztai szálláshelyek felújítása is része annak a tervszerű közjóléti fejlesztési koncepciónak, amelyben egyszerre készülnek vonzó turisztikai attrakciók és korszerű, elérhető árú erdei szálláshelyek. A mostani beruházás keretében az eredeti régi kőépületek teljesen megújultak, elkészült a víz-, fűtés- (télen a szállás melegét egyedi fafűtés biztosítja), és szennyvízrendszer, az áramellátás, vagyis az ide érkezők pihenését teljes komfortot adó helyiségek teszik teljessé. Teljesen új lett a teljes bútorzat, a hőszigetelt nyílászárók, a vizes blokkok. A természetjárók kényelmét közös büfé helyiség és melegítőkonyha is szolgálja.

 

 

Jó időben sátorozhatunk is, itt akár 70 főre is lehet bérelni a kiváló minőségű hatszemélyes sátrakat.

A házak a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító (ipartörténeti ritkaság) tőszomszédságában találhatóak. Az 1900-as évek elején megépített erdei vasút az esztergomi Primácia tulajdona volt, csakúgy mint ezek a most felújított épületek, melyek szolgálati, erdőőri lakásként, raktárként, istállóként működtek. Mivel a vasút szerepe is fokozatosan csökkent 1960-tól, az épületek is magukra maradtak, s bár működött kulcsosházként is a BKV Előre Sc. természetjáróinak  üzemeltetésében, komoly szerep mégsem jutott a túrázók elszállásolásában.

 

 

A 2013-ban elkezdett és most befejezett  felújítási munkákra méltán lehetnek büszkék az erdészek, a tervezők és a kivitelezők egyaránt, s reméljük a turisták is nagy becsben tartják majd a gondosan felújított épületeket.

 

 

A beruházás nyomán létrejött újabb 38 szálláshely a kormány által meghirdetett „Bejárható Magyarország” program céljait fogja szolgálni, és a remények szerint minél több turistával megszeretteti a gyalogos természetjárást.

 

 

A szálláshelyek ünnepélyes átadásán köszöntőt mondott Harrach Péter országgyűlési képviselő, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, Nagybörzsöny polgármestere és az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Az Ipoly Erdő Zrt. idén felújította és kibővítette a Pénzásási Erdei Turistaházat és a zebegényi Erdei Sátortábort, ezeknek a munkálatoknak az összköltsége elérte a 90 millió forintot, most pedig a Kisirtáspusztai épületeket hozta rendbe, így a Börzsönyben is modern, turistabarát szállás várja a kirándulókat.

 

 

 

 

Állami erdőgazdaságok a hazai turizmusért
Az állami erdőgazdaságok 2013-14-ben mintegy négymilliárd forintot fordítanak közjóléti, turisztikai beruházásokra. A program keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt időszakban összesen négy turista- és menedékházat újított fel, a Rám-szakadékban új tanösvényt alakított ki, és megújította az Országos Kéktúra területén áthaladó mintegy 110 kilométeres szakaszát, melynek során 2013 őszén megszépült a II. kerületi Látó-hegyen található Árpád-kilátó.

 

Az Ipoly Erdő Zrt-nél négy helyszínen újulnak meg a turistaházak és erdei táborok, ugyanakkor a Nógrád-Novohrad Geopark két bemutatóhelye is kiépült, felújították a Julianus-kilátót, és ez évben a Csóványosi kilátót is át fogják adni a nagyközönségnek.

 

2014 tavaszán az állami erdőgazdaságok elindították közös honlapjukat, a www.erdeiszallas.hu oldalt, melyen keresztül az ország bármely pontján lehet az erdőgazdaságok kezelésében lévő  szálláshelyekről információt kapni.

 
 

 

<p><a href="http://vimeo.com/97309916">Ismét újabb turistaszállások újultak meg a Börzsönyben és a Pilisben is</a> from <a href="http://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Tekintsd meg videó-összefoglalónkat a most átadott turistaházakról!

 

Cikkajánló