Új kullancsfajt fedeztek fel magyar kutatók

A hazánkban most azonosított, denevéreken és azok barlangjában élő kullancsfaj eddig nemzetközi viszonylatban is ismeretlennek számított. A szokatlan kinézetű állat a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében él.

Szerző:
Otka blog
Fotó:
shuterstock.com
2014. július 31.

A hazánkban most azonosított, denevéreken és azok barlangjában élő kullancsfaj eddig nemzetközi viszonylatban is ismeretlennek számított. A szokatlan kinézetű állat a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében él.

Kicsi a valószínűsége, hogy emberen is élősködjön az faj (illusztráció)

 

Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevéreken és denevérbarlangokban megtalálható kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók.

 

Az új kullancsfaj feltűnően hosszú lábaival igazán szokatlan kinézetű - többek között ez alapján viszonylag könnyen elkülöníthető a felszínen élő társaitól. A kutatók denevérgyűrűzések és barlangbiológiai feltárások során fedezték fel. „A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy egy eddig világviszonylatban is ismeretlen kullancsfajról van szó, amely mind morfológiailag, mind genetikailag jelentősen különbözik a már ismert két, denevéreken élő kullancsfajtól” - számolt be a felfedezésről Kontschán Jenő, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.

 

 

Az új faj az Ixodes ariadnae nevet kapta 

 

Az új faj nőstényeit, illetve különböző fejlettségű, nimfa- és lárvastádiumú egyedeit a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében is azonosították, ahol az ott élő denevéreken élősködik, azok vérével táplálkozik. A denevérkullancsokról a kutatók tudják, hogy nem tartózkodnak folyamatosan a gazdaállatokon, hanem hosszabb-rövidebb ideig a gazdaszervezettől távol, annak környezetében élnek, ezért lehetett a faj egyedeit a barlangfalakon is megtalálni. Bár a szakirodalom szerint egyes denevérkullancsok embereken is elfordulhatnak, a kutatók úgy vélik: kicsi a valószínűsége annak, hogy a most felfedezett új faj emberen is élősködjön, mivel igen ritka.

"Mivel az új faj első példányait, segítségünkkel, az Ariadne-barlangrendszerben találták, ezért a faj az Ixodes ariadnae nevet kapta" - írja honlapján az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Barangolások a földfelszín alatt

Egyre több a denevér Európában

Vámpírok Szegeden

 

Cikkajánló