Vadak randalíroznak a téli Balatonon

Már a vaddisznók és az őzek is tudják, hogy a Balaton nem egyévszakos úti cél. Főleg, ha gasztronómiáról van szó.

Szerző:
sonline.hu
TM
2020. január 7.

Már a vaddisznók és az őzek is tudják, hogy a Balaton nem egyévszakos úti cél. Főleg, ha gasztronómiáról van szó.

Ahogy a sonlline.hu beszámol róla, a vaddisznók, a sakálok, az őzek és a rókák az élelem után kutatva kötnek ki a Balaton-parti településeken az emberek közelében, de az autópálya is behatárolja a mozgásterüket.

Balatonlellén például a vaddisznók több kerítést is tönkretettek, és a kertekbe bejutva, ennivaló után kutatva mindent feltúrtak. Az önkormányzat hivatásos vadászának ezen a télen egy alkalommal kellett intézkednie. „A vadak főleg a berkes részen, Balatonszemes felé, illetve Balatonboglár felé tűnnek fel. Találkoztunk már szarvassal és őzzel is, de a róka is gyakori vendég a településen” – mesélte Kenéz István polgármester a sonline.hu-nak.

Balatonfenyves polgármestere a teraszáról zavarta el a sakált. „Ott lakmározott, rákiabáltam, de nem igazán jött zavarba. Nem egyedi a probléma, hiszen különféle intenzitással előfordulnak sakálok a településen. Akkor van baj, ha szezonban jönnek, mert sok mindent nem tudunk kezdeni velük. Nehéz kilövési engedélyt szerezni belterületre” – mondta. A csapdázás azért nem jelent hosszútávú megoldást, mert elengedésük után az állatok előbb-utóbb valószínűleg visszajönnének a településre. A polgármester azt is megjegyezte, hogy a jelenség nem meglepő, mivel sokan kirakják az ételmaradékot.

Balatonbogláron rókák jelentek meg a kertekben, a csapdák kihelyezése itt sem segített. Balatonmáriafürdőn néhány éve volt rókainvázió, most őzek és vaddisznók látogatják a települést.

Cikkajánló