Fókuszban a vadmacskák védelme Budapest határában

2021. a vadmacska éve volt a Budakeszi Vadasparkban, amely a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen elindította a vadmacska fajmegőrzési programot.

Szerző:
Budakeszi Vadaspark / Turista Magazin
2021. december 21.

2021. a vadmacska éve volt a Budakeszi Vadasparkban, amely a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen elindította a vadmacska fajmegőrzési programot.

A vadmacska a Kárpát-medence őshonos, Magyarországon fokozottan védett, éjszakai életmódot folytató ragadozója, egyben az erdők természetességének egyik jelzőfaja. Élőhelyei a sűrű aljnövényzetben gazdag, jó takarást nyújtó, rejtekhelyekben bővelkedő és emberi zavarástól mentes lombos erdők, bozótosok, ártéri erdők, amelyek közelében zsákmányszerzésre alkalmas nyílt mező vagy rét terül el. Az erdei ökoszisztémában ragadozóként betöltött szerepe az, hogy a zsákmányfajok, mint például a rágcsálók és a madarak elterjedését és szaporodását szabályozza, ezáltal az erdők természetes megújulását segítse. Korábban a közép- és északnyugat-magyarországi területeken élt, mára bizonyítottan a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

Igazán nagy szó, hogy néhány éve fajtiszta vadmacska bukkant fel a Budai-hegység erdeiben is, ami arra enged következtetni, hogy a Pilisi Parkerdő nagy látogatottságú területén is megtelepedhet ez a ritka faj. Érthető tehát, hogy a három szervezet kiemelt figyelmet fordít a főváros környékén élő vadmacska-populáció élőhelyeinek, szaporodási feltételeinek és génállományának részletes vizsgálatára és monitorozására.

A megfelelő ökológiai körülmények pozitív hatását azonban rontja – és ez különösképpen igaz a főváros szomszédságában – a jelentős mértékű hibridizáció, a vad- és a házimacska keveredése, amely jelenleg a legnagyobb veszély a faj fennmaradására.

A szakemberek az idén ősszel kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálták a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegységben élő vadmacska-populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét, a terepi felmérés első lépései közé tartozik a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése is.

Mindemellett a tudományos munka más fronton is zajlik. A Budakeszi Vadaspark 2021 novemberében a fajmegőrzés legfontosabb kérdéseivel foglalkozó konferenciát szervezett, amelyen a résztvevők a vadmacskát veszélyeztető tényezőkkel, a faj terepi, etológiai és genetikai vizsgálatának, valamint állatorvoslásának lehetőségeivel, továbbá a természetközeli erdőkezelés és a vadmacska potenciális élőhelyei közötti összefüggésekkel, hatásokkal foglalkoztak.

2021 tavaszán ráadásul egy genetikailag is igazoltan fajtiszta vadmacskakölyök talált otthonra a Budakeszi Vadasparkban, amely jelenleg még elkülönített helyen, minimális humánkontakttal él, további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska fajmegőrzési program céljait is.

Cikkajánló