Végre a Balaton is fellélegezhet

A súlyosan aszályos nyár után szeptemberben rengeteg eső esett, a Balaton mégis tovább apadt, és csak most kezdett el enyhén emelkedni. De vajon miért?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
idokep.hu
2022. október 3.

A súlyosan aszályos nyár után szeptemberben rengeteg eső esett, a Balaton mégis tovább apadt, és csak most kezdett el enyhén emelkedni. De vajon miért?

Hiába esett rengeteg eső augusztus végén és szeptemberben a Balaton térségében, a vízszint nem indult emelkedésnek, sőt, folyamatosan apadt. A víz a parttól továbbra is távolabb esett mint szokott, néhol iszapba feneklettek a vitorlások, a lejáróktól iszapban cuppogva lehetett csak eljutni a vízig. Sok helyen pedig a part közelében homokpadok bukkantak elő, aminek azért vannak, akik örülnek, a vízimadaraknak ugyanis remek napozóhelyként szolgálnak, az északról érkező partimadaraknak pedig ideális pihenő- és táplálkozóhelyet nyújtanak ezek a homokszigetek.

A Vízügy adatai szerint augusztus végén 78 cm, szeptember elején még 72 centiméter volt a Balaton átlag vízállása, egy hete hétfőn pedig 67 centiméteren állt a vízmérce.

A rengeteg eső ellenére továbbra is apadt a magyar tenger vize, ennek oka pedig az, hogy a csapadék elsőként a talaj legfelsőbb rétegeit telítette.

Miután megtörtént a talaj kellő átnedvesedése, csak ezután indulhatott meg a tó vízszintjének emelkedése is. Péntek reggel már 2 centiméterrel magasabb volt a Balaton vízszintje, ami csekélynek tűnik, de ez már arra utal, hogy túl vagyunk a mélyponton, és innentől további emelkedés várható.

Cikkajánló