Virágoznak a mandulafák

Hihetetlen gyorsasággal indult meg az élet a természetben, a meleg idő hatására már a mandulafák is virágozni kezdtek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2023. február 23.

Hihetetlen gyorsasággal indult meg az élet a természetben, a meleg idő hatására már a mandulafák is virágozni kezdtek.

A kora tavasz legszebb pillanatai közé tartozik, amikor kivirágoznak a mandulafák. A legkorábban virágzó gyümölcsfa a mandula, amely főleg meleg és mérsékelt égövi területeken fordul elő, mivel nem tűri jól a hideget.

A mandulafa igyekszik minél korábban virágozni – még olyan áron is, hogy ezzel kockáztatja, hogy egy újabb fagy miatt elveszíti virágait –, hogy minél kevésbé kelljen szembenéznie azzal a nehézséggel, hogy később ne jusson elegendő vízhez.

Ugyanis a mandula termése akkor tud megfelelően beérni, ha nyáron elegendő folyadékot tud felvenni.

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes helyeken már elég korán szirmot bontottak a mandulafák. Megindult a mandulavirágzás a Balaton-felvidéken, a csopaki szőlőhegyen, de Budapesten is akadnak mandulafák, amelyek már kibontották szirmaikat.

De virágba borult hazánk egyik legismertebb mandulafája is, a pécsi Havas Boldogasszony-templom előtt magasodó legidősebb mandulafa, amely 2019-ben elnyerte az Európai Év Fája címet.

A mandulafák akár tíz méter magasra is megnőhetnek, virágainak színe pedig függ attól, mikor bontja ki szirmait. A korábban nyíló virágok inkább fehéresek, a később kifejlődők pedig rózsaszínűek lesznek. Egyébként a mandulafa virága nagyon hasonlít a cseresznyefa virágára, csak épp nagyobb.

Magyarországon a mandula gyümölcsként való termesztését a 19. század végén kezdték, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barackfélék mellett mandulát is telepítettek. Érdekesség, hogy a Kárpát-medencében termesztett mandulafajták sokáig mind önmeddőek voltak, vagyis egy más fajtájú fa virágporára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. Ma már azonban vannak önbeporzó fajták is.

A mandulafának a Bibliában is fontos jelentése van, a mandula alakú díszítések például Isten állandó jelenlétét szimbolizálják, egyúttal Isten hatalmát és hűségét is hangsúlyozzák. Mivel a legkorábban virágzó gyümölcsfa, az éberség, az ébrenlét szimbóluma is.

Cikkajánló