Visszatértek a búbosbankák, már kislibákat vezetnek a nyári ludak

Zajlik a madárélet a Körös–Maros Nemzeti Parkban. Míg a különleges külsejű búbosbankák most tértek vissza telelőhelyeikről, a nyári ludak már a kislibákat terelgetik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őze Péter / Körös-Maros Nmezeti Park Igazgatóság (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 14.

Zajlik a madárélet a Körös–Maros Nemzeti Parkban. Míg a különleges külsejű búbosbankák most tértek vissza telelőhelyeikről, a nyári ludak már a kislibákat terelgetik.

Az elmúlt években a Kis-Sárréten a nyári ludak költőállománya már elérte a 300 párat. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai az első, fiókákat vezető családot március 29-én látták meg, azóta pedig minden nap új családok jönnek elő. A szülők általában négy-hat fiókát nevelnek. A fiatal kislibák egyelőre még nem távolodnak el messzire a biztonságot nyújtó víztől, inkább csak a közelben legelésznek.

Mindeközben a nemzeti park másik részterületén, a Szentes és Szarvas között elterülő Cserebökénybe április elején visszaérkeztek a búbosbankák első példányai az afrikai telelőhelyekről. Cserebökényben, a régi folyómedrek mentén, az elhagyott tanyatelkeken és a megmaradt öreg fasorokban, facsoportokban ezek a madarak számos, költésre alkalmas üreget, odút találnak.

A nemzeti park Csanádi-puszták részterülete Makó, Tótkomlós, Ambrózfalva, Nagyér, Csanádpalota és Királyhegyes határában terül el, ennek egyik része Montág-puszta. Itt bukkant fel rövid időre két vonulásban lévő havasi lile. Ezt a fajt tavasszal ritkán látni errefelé, mert ilyenkor a madarak már sietnek vissza a költőhelyükre, az északi tundrákra, illetve az európai magashegységekbe.

Cikkajánló