Vulkántúra és Luca-napi hókuszpókusz - Programajánló hétvégére

A karácsonyi stresszelés helyett ezúttal mézeskalácssütést ajánlunk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, egy combosabb vulkántúrát a Börzsönyben, Luca-napi mókázást a skanzenben, mindezt megfejelve adventi hangolódással az ország egyik legnagyobb barokk kastélyában Gödöllőn. Nem mellékesen Gyulán három napig mézédes vigalom vár mindenkit.

 

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Burger Barna
Facebook/Szentendrei Skanzen
Shutterstock
www.kiralyikastely.hu
2015. december 10.

A karácsonyi stresszelés helyett ezúttal mézeskalácssütést ajánlunk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, egy combosabb vulkántúrát a Börzsönyben, Luca-napi mókázást a skanzenben, mindezt megfejelve adventi hangolódással az ország egyik legnagyobb barokk kastélyában Gödöllőn. Nem mellékesen Gyulán három napig mézédes vigalom vár mindenkit.

 

1. Ahol te sütheted a legfinomabb mézeskalácsot

 


A mézeskalácsot szeretjük, és most egy igazán különleges programon adhatod át magad a finomság élvezetének a csemetével együtt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. December második hétvégéjén a termelők és kézművesek termékeit felvonultató vásár lesz a Kócsagvárban, ahol a játszóházzal, jótékonysági süteményvásárral és mézeskalács-készítő versennyel fűszerezett programmal várják az ünnepi ízekre és illatokra vágyó résztvevőket. 2014-ben újrahasznosítható anyagokból készült karácsonyfát kellett készíteni a vállalkozó kedvűeknek, idén "Ezt süsd ki" címmel a nemzeti parkhoz vagy a téli természethez kapcsolódó mézeskalácsszobrokat várnak a programot színesítő verseny résztvevőitől. A figurákat kiállítják a Kócsagvárban, és a szakmai zsűrin kívül a közönség is szavazhat róluk. A mézeskalácsos rendezvényen védjeggyel ellátott nemzeti parki termékek, sajtok, mézek, zöld dióból készült desszertek is lesznek, és megtanulhatsz madáreleséget készíteni. A kicsiket egész nap játszóház várja.
Mikor?
2015. december 13. 10.00-17.30
Hol?
9435 Sarród, Rév-Kócsagvár
Bővebb infó: ferto-hansag.hu

2. Téli talpalás egy vulkán peremén

 

 Ilyen időben túrázni? Nem, nem vicc, a Börzsöny ugyanis az adventi készülődés közepette sem megy szabadságra, és téli álmot sem alszik. Az elcsendesülő erdőben ilyenkor jobban meg lehet figyelni egy-egy halkan keresgélő madarat, vadnyomot, a lombmentes talajon pedig élesen rajzolódnak ki a hegység geológiai múltjáról mesélő sziklák. A programon - a tervek szerint - síbusszal felvisznek a Nagy-Hideg-hegyre, majd az ősvulkáni kaldera peremén át Csóványosra gyalogoltok át. Ezt követően a csapat a Fultán-kereszt érintésével ereszkedik le a sűrűsödő alkonyatban a Királyrétre. A 16 km-es túra egész napos, szigorúan edzetteknek és kitartó természetjáróknak ajánlott.
Mikor?
2015. december 13. 9.30
Hol?
Találkozó: Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya - Királyrét)
Bővebb infó: dunaipoly.hu

3. Luca-napi bűbáj a szentendrei skanzenben

 

 Azt már megszokhattuk, hogy a szentendrei skanzenben mindig kreatív programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, ez most sincs másképp közeledve az ünnepekhez és december 13-ához, Luca napjához. Ezért nem meglepő, hogy a programok nagy része a Luca-napi szokásokhoz kapcsolódik, de lesz Meseház, ahol karácsonyi meséket hallgathat a csemete tea és sült alma kíséretében, az ún. Harkai lakóházban adventi gyertyakészítésen lehet részt venni, de összerakhattok majd betlehemet is, nem mellékesen bele lehet kóstolni a bejglikészítés rejtelmeibe is. A Szatócsboltban hagyományos édességek, ajándéktárgyak, játékok várnak rátok.
Mikor?
2015. december 12-13. 10.00-16.00
Hol?
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Alföldi mezőváros tájegység, Kisalföld tájegység
Bővebb infó: skanzen.hu

4. Méz és mézeskalács fesztivál nem csak Jancsinak és Juliskának

 

 Három napig örülhetnek mindazok, akik a nyalánkságok rajongói, ugyanis Gyulán három egész napig minden a mézről fog szólni: a város több pontján számos program keretében adhatod át magad az édes élvezetnek, úgymint méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatója, kóstolása és vására. Ezen kívül lesz méhészeti kiállítás és vásár, az adventre készülődő gyerekek kézműves-foglalkozásokon tehetik próbára kreativitásukat. A rendezvényt hangulatos gálaműsor és Luca-napi meglepetés is színesíti majd.
Mikor?
2015. december 11-13.
Hol?
5700 Gyula, Ajtóssy út. 2-10. Sportcsarnok
Bővebb infó: gyulaimezfesztival.hu


5. Adventi hangolódás királyi módon

 

 Betlehemezés, porcelánfestő-bemutató, gyertyaöntés, kézművesek karácsonyi vására, ünnepre hangoló koncertek, operaelőadások és lebilincselő mesejátékok - ez mind Gödöllőn, az egykori királyi kastélyban, ahol idén is az impozáns falak között hangolódhatsz a közelgő ünnepre. Pontosan úgy, mint annak idején a királyi család, amely az 1870-es években a legkisebb gyermek, Mária Valéria kedvéért töltötte szívesen a karácsonyt Gödöllőn. A kicsiket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal és kézműves-foglalkoztatóval is várják.
Mikor?
2015. december 12-13.
Hol?
Gödöllői Királyi Kastély
Bővebb infó: kiralyikastely.hu

Kapcsolódó cikk:
Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai
 

Cikkajánló