Három nap a magasban: a Kis-Fátra gerinctúrája

Túráztál már az erdőhatár fölött napokig? Ha nem, van egy ötletünk: ezúttal Szlovákia és a Kárpátok talán legkompaktabb magashegyi gerinctúra-útvonalát, az ideális hosszúságú, kényelmesen teljesíthető Kis-Fátra gerinctúrát mutatjuk be a Természetjáró kínálatából.

2023.06.01.

Öt szuper tipp hazai szurdokélményekhez

A hazai terep kihagyhatatlan túracélpontjai közül válogattunk össze néhányat, melyek az értékekben gazdag élővilág, az izgalmas földtani képződmények és lenyűgöző sziklatáj mellett felejthetetlen élményeket is tartogatnak.

2023.05.30.

Vártúrák a Balaton-felvidéken

A „magyar tenger” környezetének egyediségét nem csupán a kikapcsolódást jelentő pompás víztükör, a szigetszerűen kiemelkedő, pazar sziklaformákat elénk táró tanúhegyek és a gasztronómiai élmények adják, hanem megannyi történelmi látnivaló is, amelyek felkeresése egyszerre lehet családi program és felfedezéseket tartogató túrakaland is.

2023.05.26.

Tekerj el a Balatontól: kerékpáros túrák a tó nyugati csücskében

Ha már háromszor körbetekerted a Balatont, vagy nem szeretnél túlságosan messze elkalandozni a településtől, ahol nyaralsz, érdemes kipróbálni a partközeli, de attól eltávolodó kerékpáros útvonalakat. A Balaton nyugati részében számos, jól kitáblázott túraút ad erre lehetőséget, mi most kettőt ki is próbáltunk.

2023.05.24.

​Reszketés és tekerés a Fertő tónál

A Fertő tó környéke az egyik legjobb hazai terep egy kiadós bringázására, nem véletlenül szervezte oda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) új bringás alkalmazásának gyakorlati bemutatóját. Sajnos, az égiek másként látták a dolgokat.

2023.05.23.

Szurdoktúra a Szádelői-völgyben

A magyar–szlovák határtól néhány kilométerre egy igen látványos, kirándulásra csábító szurdokot találunk. Vadregényes kanyon, változatos sziklaalakzatok, virágos rétek és festői kilátások várnak ránk Szádelő völgyében. Érdemes egy egész napot rászánni a felfedezésére, ha Észak-Magyarországon vagy Aggtelek környékén járunk.

2023.05.22.

A Mecsek legszebb részeit fűzi fel a Baranya megyei túramozgalom

A soron következő jelvényszerző túránk első pillantásra elég nagy vállalkozásnak tűnhet, ám ha elhivatott természetjárók vagyunk, és a kijelölt útvonalak követésével szemben előnyben részesítjük a saját magunk által megtervezett, komplex túraterveket, akkor e mecseki expedíció teljesítésével valóban a hegység turistájává, igazi ismerőjévé válhatunk.

2023.05.18.

Zsombolyok mentén a Bakony legszebb szurdokvölgyébe

Mielőtt a Közép-Dunántúli Piros közel 300 km hosszú vándorútja déli irányból megközelítené a bámulatos sziklákat és vízesést magába foglaló Gaja szurdokvölgyét, a Csengő-hegy kilátóját, illetve a Tési-fennsík érdekes képződményeit is útba ejti. A piros úttal részben párhuzamosan haladó tanösvény sokat mesél a környék egyediségéről, érdemes közelebbről is szemügyre venni ezeket a látnivalókat.

2023.05.16.

A másik, nem kevésbé vadregényes Cuha-szurdok

A Cuha-völgy szurdoka méltán foglal el kitüntetett helyet a magyar természetjárásban. Látványos sziklák között bukdácsoló patak, gyönyörű erdő, az ország legszebb vasútvonala és ma már vasalt utak tömkelege - ráadásul mindez közvetlenül is elérhető. Innen azonban csak pár lépés a talán még látványosabb, ám kevésbé ismert Alsó-Cuha-szurdok!

2023.05.16.

A Nagy-Fátra esszenciája

A Nagy-Fátrában megvan minden, amit egy kárpáti magashegységtől vár az ember. Óriási, valóban háborítatlan erdőbirodalma, a vadon fölé méltóságteljesen emelkedő, havasi főgerince és éles mészkőszirtjei ezerarcú, mozaikos tájat építenek fel. A Természetjáró kínálatában szereplő, az Ostrá és a Tlstá sziklapiramisaira vezető túra a hegység legizgalmasabb útvonala.

2023.05.15.

Gyönyörű a május a Fóti-Somlyón

Harsogó zöldek, színes virágok, még színesebb lepkék, meglepő sziklák, gyönyörű faóriások, és persze szélben hullámzó árvalányhajak. Ez mind-mind itt található a kicsiny Fóti Somlyó-hegyen, ami ráadásul nem is igazi hegy, hanem domb. Ez persze mit sem von le nagyszerűségéből.

2023.05.14.