MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.04. 13:20,   Szöveg: MME,   Fotó: Adobe Stock, Somosi László / MME

Jól érzik magukat a rétisasok Baranyában

Ezt bizonyítja 10 új fészek, 52 pár és 40 felnevelt fióka. A mérleg a legutóbbi Baranya megyei rétisas-számláláson született.

Az eredmény nagyon jónak számít: amikor 1987-ben elindult a rétisasvédelmi program, a megyében a becslések szerint mindössze 4 pár költött, az egész országban pedig összesen 15-20 pár élt. Ezzel szemben ma már bárhol találkozhatunk a madárfajjal Magyarországon, összesen majdnem 400 pár költ nálunk, és Ausztriában, illetve Szlovákiában is újra megtelepedett.

 

Fotó: Adobe Stock

Illusztráció


Ami Baranya megyét illeti, most télen 10 új fészket találtak, de a régiek közül 11 megsemmisült. Most 72 fészek szerepel az MME helyi csoportjának a nyilvántartásában. A tavalyihoz képest kettővel több pár (összesen 48) költését kísérték figyelemmel, és beazonosítottak 4 új revírt is, ahol még nem ismerik a fészkek pontos helyét, így a megyében költő sasok száma már 52 párra tehető – olvasható az MME honlapján.


„Az eredmény egyrészt annak köszönhető, hogy a program során lényegesen bővültek a sasokkal kapcsolatos ismereteink, amit jól tudtunk hasznosítani a gyakorlati védelmi munkánkban. Másrészt sikerült az erdőgazdálkodók többségével elfogadtatni a faj megóvása érdekében szükséges természetvédelmi korlátozásokat, ezért a fészkelőhelyek hosszú távú megőrzését biztosítani lehetett. Ezen még az sem változtatott lényegesen, hogy a magánerdők tulajdonosainak nyomására az új erdőtörvényben a döntéshozók szűkíteni igyekeztek a természetvédelem lehetőségeit” – írják.

 

Fotó: Somosi László / MME

Öreg rétisas fiókáival


Ténylegesen ebben az évben 43 pár költött, 5 pár nem rakott tojást. 27 sikeres költés volt, 14 szülőpár 1 fiókát, 13 pedig 2 fiókát nevelt fel. A 40 fióka a második legjobb költési eredménynek számít, 2016 volt a rekordév 41 felnevelt kis rétisassal.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megérkezett Apajra Eleven, a jeladós szalakótánk

Videón, ahogy a nagy kócsag kikel a tojásból

Rágcsálóirtótól pusztultak el az uhuk

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...