Gulyáságyú

Gulyás Attila, a Turista Magazin fotósának élményei

Az év legemlékezetesebb kimaradt pillanatai

Gulyás Attila 2019.12.28.

Ismét itt az év vége, az elmúlt 12 hónapban sok-sok utazás emlékeivel és képeivel. Közülük terjedelmi korlátok miatt nem mind kerülhetett be azonnal a Turista Magazin felületeire, míg mások egyszerűen csak meghatározták, kiszínezték a látogatást. Egy biztos: hazánk felfedezésre váró sarkai egy újabb év elteltével is végtelennek látszanak.


16-jan-16c 012-Pano-2

Rám-szakadék

Fotó: Gulyás Attila

Hó és jég egy hegyi patakon: mi rossz lehet? Első tippre talán semmi, hiszen ezek a szavak igazán idilli környezetet sejtetnek, még kedvenc természetfotóink jelentős részének is ez a témája. A Rám-szakadékban azonban hamar kiderült, hogy a természet bárhol képes meglepni: uszadéktól összetört, földes jégmaradványok váltakoztak vizes sziklákkal, így hiába a minihágóvas a bakancson, két és fél órába telt fölérni a szurdok legszűkebb részéhez, az összkép pedig nem épp a téli mesekönyvekből volt ismerős. Ezzel együtt persze remek, bár nem veszélytelen kirándulást sikerült itt összehozni, ahol megismerhettük a hely egy másik arcát, azonban legközelebb valószínűleg mi is a klasszikus kirándulóidőben követjük erre a többieket.

39-feb-6-8 178-2

Telkibányai jégbarlang

Fotó: Gulyás Attila

A jég sokkalta törékenyebb és egyedibb formáit egy hónappal később, a zempléni telkibányai jégbarlangban találtuk meg. Az itteni szűk völgy és a kőzet egyedi földtani viszonyai tették lehetővé, hogy a mindössze 23 m hosszú, egykori érckutató vágatban szinte az egész téli félévben zúzmarát és jeget találjunk, alig 290 m tengerszint feletti magasságban. Ez persze messze van a szlovák Dobsinai-jégbarlang különlges jégcsarnokaitól, de hazai viszonyok között egyedülálló. A „barlang” jelenleg a nagyközönség számára nem látogatható.

45-feb-19 070-3

Galya-völgy

Fotó: Gulyás Attila

A februári tavasz színei egyik kedvenc vidékemen, a bakonyi Jásd és Csetény határában. A hosszú, szürke napok utáni első napfényes kimozdulás alatt minden perc órákat ér. Aki hasonlóan viszonyul a környékhez, pár évvel ezelőttről egy kis útbaigazítást is olvashat.

50-feb-25 041-2

Csáfordjánosfai tőzikék

Fotó: Gulyás Attila

Még mindig februárban járunk, amikor a Répcelakkal szomszédos Csáfordjánosfa határában már az egész erdő aljzatát beborítja a virágzó tőzikék tömege. A tavasz egyik első színpompás virága ekkora mennyiségben egyedül itt, a fokozottan védet ártéri erdőben él. A természetvédelmi őrszolgálat idén szalagkorláttal is nyomatékosította az ösvényről letérés tilalmát, és szerencsére nem láttunk a virágok közé gázoló látogatókat. Nem is volt rá szükség, hiszen a kijelölt útról is egyedi fotók tucatjai készülhettek.

56-mennyezet-1975-FOTO-Gulyas-Attila

Simontornyai vár

Fotó: Gulyás Attila

A simontornyai vár építészeti értékét nemcsak az évszázados falak, de az elmúlt ötven év kiegészítései is emelik. A felújítás tervezője, Mendele Ferenc, akinek a nevével cikkünkben nem először találkozunk, ezeket a modern elemeket nem rejtette kőbe és téglába, hanem bátran megmutatta, hol ér véget a régi, és hol kezdődik az új. Utóbbi részletek mégis magukban hordozzák a történelmi arányokat, itt például a felső kiállítótér mennyezetén. Akit nemcsak az évszázados műemlék története, de az építészet újkori megoldásai is érdekelnek, a simontornyai vár szinte kötelező úti cél.

66-apr-7 070-2

Pesthidegkút

Fotó: Gulyás Attila

A napfény érkeztével nem csupán a természet kelt újra életre, de végre az emberek is elkezdték belakni a tájat. Májusi lapszámunk és címlapunk témája nem is lehetett más, mint a könnyen elérhető piknikhelyszínek, a képek készítése közben pedig magunk is hamar a hétvégi táj részévé váltunk.

70-apr-02-03 123-2

Som-hegyi kulcsosház

Fotó: Gulyás Attila

Egyik kedvenc elfoglaltságunk az aktuális hónap turistaházának feltérképezése és fotózása. Ebben az ügyben tavasszal a közelmúltban felújított számos ház mintaprojektje, a Som-hegyi kulcsosház következett, amelynek átadása óta már öt és fél év telt el. Az eltelt idő azonban semmi nyomot nem hagyott a gondosan karbantartott házon, amely még az érkezésünk után sok-sok órával is megannyi újabb és újabb nézőpontot tartogatott.

88-apr-29 080-2p2

Pannonhalma

Fotó: Gulyás Attila

Az április azonban messze nem azonos még a remek idővel, ezt pedig épp a hónap végén tapasztaltuk meg a pannonhalmai Boldog Mór-kilátóban. Persze „rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista”, ezt figyelembe véve készültek el vékony esőkabátban a különleges építmény fotói... aztán persze siethettünk fűtött helyet keresni. Legközelebb tovább maradunk!

89-apr-30 040-3

Nagycenki múzeumvasút

Fotó: Gulyás Attila

A tavasz utolsó fontos eseménye a felújított nagycenki Széchenyi István múzeumvasút átadása volt, ahol egy év szünet után ismét András gőzmozdony hangja veri fel a csendet. A vasút egyik különlegessége, hogy a 20 km/h sebességgel járható, 3,6 km hosszú pályája egy alig 1 kilométeres területre lett „összehajtogatva”, így jó kondícióval akár három-négy különféle fotó is készülhet a szerelvény útjáról. A megnyitó napján szükség is volt némi futásra, és persze hosszú teleobjektívre, hiszen aznap csak egyetlen vonat közlekedett. A kényszerű kompromisszumok eredményeként viszont néhány helyről egész más, ismeretlen arcát mutatta a táj.

110-25-maj-2 067

Törökbálinti madárfotós les

Fotó: Gulyás Attila

Azt gondolnánk, hogy a jól megépített lesből való fotózás kevesek kiváltsága, pedig legalább két helyen bárki kipróbálhatja, milyen érzés akár órákig várni a nagy pillanatra. Az egyik ilyen létesítmény a börzsönyi Hiúz-ház udvarán főként a gyerekeknek szól, a törökbálinti erdő lese viszont nyitva áll bárki számára, aki veszi a fáradtságot, és megtalálja. Igazán nem nehéz, ezért ennél többet ezúttal nem segítünk.

115-maj-18-19 124-2

Eplényi libegő

Fotó: Gulyás Attila

Az eplényi Ámos-hegy környékéről a legtöbbünknek a síparadicsom jut az eszébe, ezért is okozott kisebb meglepetést, amikor májusi ottjártunkkor működő felvonókkal találkoztunk. Az új kulcsszó a „kalandhegy”, vele pedig a négy évszakos kínálat, ami idefent vár. Libegőzéshez, erdei ebédhez, és akár innen induló nagyobb kirándulásokhoz is remek környék, amit valóban megérte ilyen módon berendezni.

130-maj-31h 008-2

Sukoró fölött

Fotó: Gulyás Attila

A figyelem központjában a Velencei-tó, avagy készül a környékről szóló tematikus lapszámunk. Mivel az itteni „hegyek” sokszor alig magasabbak a fáknál, a táj bemutatásához sokszor öt-hat méternyi extra magasság is hatalmas segítség. Ettől függetlenül persze a földön is számtalan érdekesség vár.

144-_N758256-2

Pákozd, Kocka-kő

Fotó: Gulyás Attila

A Velencei-hegység egyik legfőbb varázsa a mérete. Azonban nem az ezt leíró számok nagysága miatt, hanem épp a kis értékekért: minden közel van, egyetlen nap alatt bejárható, a máshol észre sem vett, különös szikláknak pedig szinte egytől egyig saját nevük van. A környék bejárása így olyan kis részletek megfigyelésére és rendszeres megállásokra csábít, amikért mindenképp érdemes ellátogatni ide, és nem számolni a nyár óráit, akkor sem, ha közben besötétedik.

150-_N758416-2

Siófoki viharjelző obszervatórium

Fotó: Gulyás Attila

A Balaton legkülönlegesebb munkahelyei közül ugyan nem mind kötődik a vízhez, a hajók parancsnoki hídjai viszont kétségtelenül különleges helyek. Ezúttal a látszat csal: a szárazföldön, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumában járunk, ahol a nyári időszakban számos feladat adódik. A legtöbb munka ráadásul nem is vihar idején, hanem amikor minden nyugodt, a körülmények azonban adottak arra, hogy ez gyorsan megváltozzon. Az itt dolgozó szakemberekre tehát az irigyelt panoráma mellett óriási felelősség hárul.

155-jul-31 021-2

Piliiszántó és Budapest

Budapest megnyugtató távolságban, a Pilis-tető oldalában álló Boldogasszony-kápolna bejáratától. Makovecz Imre egyik késői művét nem csak a kilátás miatt érdemes felkeresni – erről bővebben a szeptemberi Turista Magazinban olvashattunk.

166-jul-24n 018-Pano-2

Dunaföldvár várában

Ami az ország egyik felében alig ismert különlegesség, ott helyben szinte a mindennapok része – talán erre rácsodálkozni a legérdekesebb az utazások alatt. Dunaföldvár városa és miniatűr vára ennek egyik igazán látványos példája. A város közepén álló őrtorony az 1970-es évekig állta az idők viharát, majd a simontornyai várat is jegyző építész segítségével, a környék legkülönlegesebb kilátóhelyévé vált.

170-Dunaszetgyorgy-laperdo-5-FOTO-Gulyas-Attila

Dunaszentgyörgyi láperdő

Fotó: Gulyás Attila

A képen a természet kis és nagy csodáit, például mohát és a Dunát rejtettük el. Hazánk legnagyobb folyójának egykori medrében ma áthatolhatatlan, mocsaras vidéken virágzik az élet: gombák, mohák, fűzfák és az itt menedéket találó állatok, amelyeket az ember ma is csak felülről közelíthet meg.

180-jul-16 090-3

Hubertlaki-tó

Fotó: Gulyás Attila

A Bakony mélyén fekvő Hubertlaki-tó, avagy népies nevén a „bakonyi Gyilkos-tó” a környék egyetlen mesterséges állóvize. Eredetileg vaditatónak létesítették, immár közel negyven éve, de csak az elmúlt időszakban változott ismeretlen érdekességből turistalátványossággá: néhány év leforgása alatt a csak erdészek által ismert helyből a környék fő turistacélpontja lett, amit például az újjáéledt vándortáborok túrái is érintenek. Bár a legközelebbi tavak igen messze vannak, a rájuk jellemző élővilág így is megtalálta és belakta.

191-aug-29-30 019-2

Galyatető Turistacentrum

Fotó: Gulyás Attila

A galyatetői turistacentrumot már jól ismerhetjük a modern turistaszállásáról, vagy épp bivakszállásként használatos kilátójáról. A kelleténél viszont talán kevesebb szó esik a turistaház konyhájáról, ahol szinte bármilyen hagyományos ételt fantasztikus ízekkel, és persze bőséges adagban készítenek el. A nagy érdeklődés és pozitív visszajelzések pedig bizonyítják, hogy „bakancsos turistának” lenni nem feltétlenül jelent szendvicsebédet. Aki arra jár, annak mindenképp érdemes belekóstolni a kínálatba.

200-szep-18-19 342-2

A Bakony fölött

Fotó: Gulyás Attila

Egy hétköznapi reggelen a Bakony szélén, messze a Papod kilátójától, és szinte minden mástól, teljes az idill. Néhány perccel azután, hogy a készülő új cikk főszereplője átzakatolt hazánk egyik legnagyobb, fennmaradt vasúti völgyhídján, már-már a „levegőben lógott”, hogy hiányzik még egy meglepetésvendég. Bizony, aki erre jár, könnyen célkeresztbe kerülhet, viszont bízhat benne, hogy a 30 mm-es gépágyú cső túlsó végén ülők nem másért, mint a terepkövető mélyrepülés gyakorlásáért érkeztek ide. A szomszédos hajmáskéri lőtéren egész évben rendszeresek a kisebb-nagyobb hazai és nemzetközi hadgyakorlatok, amelyeken általában valamennyi fegyvernem tiszteletét teszi.

209-udvar-kemence-fal-egyutt-FOTO-Gulyas-Attila

Rezi, turistaház

Fotó: Gulyás Attila

A falusi vendégházak kedvelt kiegészítői a régi időket megidéző használati tárgyak, megőrzött gyümölcsfák és háztáji munkaeszközök. Amíg a legtöbb helyen már csak mutatóban találkozhatunk ilyen kiegészítőkkel, a Rezi falu központjában lévő Laky Demeter turistaház hatalmas udvarán egy teljes időutazás várt kemencével, szalmával és „végtelen” kerttel. Az egyik legnagyobb kihívás volt mindezt egy-két képben visszaadni a nyomtatott lap számára, persze esély sem volt rá, hogy sikerül.

213-nov-4-5r 035-2

A kőszegi nemzeti parki látogatóközpont

Az ősz csak néhány napig, hétig élő, elvarázsolt színei, ezúttal fentről, a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont fölött.

222-okt-29-31 153--2

Az írott-kői kilátó

Továbbra is Kőszeg fölött, ahol a magasság kapcsán hamar megtapasztaltuk, hogy a kevesebb ezúttal több: a hegyeket takaró zárt felhőzet belsejében hiába figyeljük a tájat az Írott-kő kilátójából. Ha látni nem is, hallani annál inkább lehet különlegességet: a kilátó kör alakú acélcsőből hegesztett korlátja a szélben óriási sípként működik, földöntúli hangokkal bélelve ki a ködöt.

255-DJI_0905-2

A Gerecsei Malom-völgy

Fotó: Gulyás Attila

Budapesttől alig hatvan kilométerre van egy hegység, ahol kilométereken át nem látunk jelzett turistautat, sőt néhány kivétellel a civilizáció egyéb nyomait sem: a Gerecse északi része. A Duna jobb partján lévő hegyvidék talán a városokhoz közelebbi kirándulóhelyek, talán az erdőgazdálkodás, de lehet, hogy csak véletlenek sorozata miatt került eddig perifériára. Az új évben viszont a részemről biztosan több figyelmet kap majd!

Túra a „szputnyik" körül

Túra a „szputnyik" körül

2019.07.23.

A Bakony déli sarkának eldugott medencéje hosszú évek óta őrzi az ember és a természet különleges alkotásait. Hazánk legfiatalabb műemlékétől a négyszögletű kerekerdőig bejártuk Taliándörögd határát.

→ Tovább
Séta a Bakony februári zöldjében

Séta a Bakony februári zöldjében

2019.03.01.

Aki februárban a porhóval behintett tél stílusos lezárását várta, annak bizony idén is csalódnia kellett: nem fehér, de még csak nem is barna, hanem zöld dombok jelzik az időjárás szeszélyét. A siető tavasz ezúttal a kedvenc, ismerős helyek mellett egy régen felfedezésre váró helyszínen ért utol.

→ Tovább
Napkelte a Bakony tetején

Napkelte a Bakony tetején

2019.02.24.

Miközben a városokban továbbra is csak lassan hízik a hótakaró, a Bakony második legmagasabb csúcsán olyan elvarázsolt téli világ köszöntött be, ahol még a nap is csak óvatosan mert felkelni. Annál különlegesebb az összkép!

→ Tovább
Miben segíthetünk?