Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2023. augusztus 7.

​Hogyan ápoljuk, mossuk technikai ruházatunkat, lábbelinket

Egy idő után elérkezik az a pont, amikor sort kell ejtenünk technikai ruházatunk, felszerelésünk tisztítására. Hogy mikor jön el az ideje annak, hogy kimossuk, impregnáljuk ezeket a darabokat, ez többnyire mindig a felhasználótól és a felhasználástól függ, de nagyon nem mindegy, hogy miként ápoljuk a drágán beszerzett felszerelésünket, mert sokszor többet ártunk, mint használunk.

Lélegző – vízálló membránnal ellátott kabátok ápolása

Ide soroljuk azokat a típusokat, amelyekben valamilyen membrán megtalálható, ami lehet pl. Gore – Tex, E – Vent, Outrdy stb. Ezek a darabok a membrán mellett kapnak egy külső tartós vízlepergető (DWR) kezelést is, amitől lefolyik a víz a ruhadarabról. Akkor érdemes az első mosást impregnálást elvégezni, amikor már látjuk, hogy ez a réteg kezd lekopni (kivéve, ha már nagyon piszkos, koszos a ruhadarab), tehát már nem peregnek le az esőcseppek, ellenben a kabát anyaga kezdi felszívni a vizet. Hogy mikor kezd ez a réteg lekopni, ez elég felhasználófüggő, de biztosan észrevehető lesz. Attól, hogy ez a réteg már nincs a ruhadarabon, attól még a ruházat vízálló, hiszen a membrán nem engedi át a vizet.

Ezeket a darabokat többféle módon moshatjuk, tisztíthatjuk, a legfontosabb, hogy mindig a megfelelő technikai mosószert, impregnálót használjuk! Ezekből van olyan, ami 2:1-ben azaz tisztító és impregnáló is, illetve van külön impregnáló és mosószer. Ha egy darabot mosunk, akkor érdemes inkább kézzel mosni. Ha több hasonló darabot mosnánk, akkor már hatékonyabb a mosógépben való tisztítás. Mosószerből impregnálóból mindig kövessük a gyártó által feltüntetett adagokat.

Fontos, hogy öblítőt nem szabad használni még akkor sem, ha hagyományos mosószerrel mossuk, mert ez lemossa a vízlepregető réteget!

Általában 30 Celsius-fokon kell mosni kímélő programmal. Szárítsuk felakasztva, napnak nem kitett helyen, de vannak olyan darabok, amiket szárítógépben is lehet szárítani. Ha valamilyen impregnáló sprayvel szeretnénk impregnálni a kabátot nadrágot, akkor azt mosás, és szárítás után tudjuk megtenni, amikor már teljesen száraz. Ezt a műveletet lehetőség szerint szabad levegőn végezzük el.

Pehely – szintetikus töltetű kabátok mosása

A pehely-, tolltöltetű kabátok nem megfelelő mosása sok problémához tud vezetni. A pehelyről tudnunk kell, hogy ha vizes lesz, akkor kis csomókba összeáll, és ha így szárad meg nagyon nehezen szedhetőek szét ezek a pehely-, tollcsomók, ezért itt a szárításon lesz majd a hangsúly! Itt is az arra megfelelő mosószert, impregnálót kell használni, a gyártó által feltüntetett mennyiségben.

Ha mosógépben mossuk, akkor csakis 30 Celsius-fokon, kímélő programot használva, és rakjunk a ruhák mellé 2-3 darab teniszlabdát, vagy a gyártó által forgalmazott speciális labdákat, amelyek segítenek elkerülni, hogy a toll csomókba álljon össze. A szárítást szárítógépben érdemes elvégezni, a meleg levegő hatására a pehely hamar megszárad, és nem áll össze.

Ha nem zárt cellás a kabátunk, előfordulhat, hogy a pehely „elvándorol”a helyéről, ilyenkor kézzel szépen vissza kell mozgatni az üres cellákba. Ha szárítógép nélkül szárítjuk, akkor kifektetve, szellős helyen sokat forgatva, kézzel elegyengetve a pelyhet, de ez egy hosszabb fárasztóbb folyamat, mintha szárítógépet használnánk. Ha nincs szárítónk, érdemes lehet tisztítóba elvinni a kabátot.

A szintetikus töltetű kabátnál is hasonlóan kell eljárni, az egyetlen különbség az, hogy itt nem áll össze a töltet, tehát egyszerűbb a szárítása, itt nincs szükség szárítógépre, mivel a szintetikus anyag sokkal hamarabb szárad, mint a toll vagy pehely. Száradt, tiszta állapotban ezeket a kabátokat is le lehet kezelni impregnáló sprayvel – feltéve, ha nem használtunk speciális impregnáló mosószert.

Vízlepergető anyagú ruhadarabok mosása

Ezek a darabok egy tartós vízlepergető réteggel vannak ellátva, ami ha lekopik, akkor sajnos már át tud ázni. Itt használhatunk normál mosószertlehetőleg folyékonyat –, ezután pedig jöhet az impregnálás. Az impregnálás többféle módon tudjuk elvégezni, lehet egyben a mosással – ha olyan speciális szert használunk –, vagy mosás, szárítás után, sprayvel hasonlóképpen a membrános kabátoknál leírtak mintájára.

Gyapjú ruhadarabok tisztítása mosása

A gyapjú elég érzékeny darab, ha mosását, tisztítását nézzük. Fontos tudni, hogy a gyapjú magas hőfokon mosva össze tud ugrani, ezért nagyon fontos hogy 30 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten ne mossuk! Ha kevés darabot mosunk, akkor itt is szóba jöhet a kézi mosás. Érdemes speciális gyapjúra kifejlesztett mosószert használni, ami kíméletesebb a gyapjúval, és tovább megőrzi a minőségét.

Túracipők, bakancsok ápolása tisztítása

Bakancsból, cipőből rengeteg van a piacon, régebben többnyire bőrből készültek mind kívül és belül. Manapság viszont már előtérbe kerültek a szintetikus anyagból készült darabok is, amelyeket természetesen másképp kell ápolni és tisztítani. Minden típusnak távolítsuk el a fűzőit, és a talpbetéteket (ezeket külön ki lehet mosni), mielőtt alaposan megtisztítjuk. Készítsünk elő egy nagy tál langyos vizet, és egy erősebb kefét.

A legelső feladat az, hogy a sarat piszkot eltávolítsuk a talpról, illetve a külső rétegről. Utána tiszta vízzel mossuk át.

Miután ezzel megvagyunk, hagyjuk kicsit száradni a lábbelit, és jöhet az impregnálás. Impregnáláskor – ha bőr cipővel van dolgunk – legyen még egy kicsit nedves, így jobban be tudja szívni az impregnáló anyagot, utána hagyjuk megszáradni. Szintetikus anyagnál nem kell, hogy nedves legyen a külső anyag, mosás, tisztítás után töröljük szárazra, utána impregnáljuk . Ha megszáradt a bőrbakancsunk, akkor jöhet az ápolás, ami tulajdonképpen a waxolást jelenti.

Többféle gyártó kínál különböző típusú waxokat, próbáljunk az adott bőrtípustól függően választani. A waxot vigyük fel a felületre majd egy ronggyal, vagy egy puhább kefével dörzsöljük el és várjuk míg teljesen beissza a bőr.

A szintetikus anyaggal ellátott cipőket bakancsokat nem kell waxolni, hiszen ez csak a bőr rugalmasságát, minőségét segít megőrizni, illetve vízlepergetővé teszi magát a bőrt. Azokat a bakancsokat, amelyekben nincs membrán, gyakrabban kell kezelni annak érdekében, hogy tovább megőrizze a vízállósságát. Fontos, hogy a bakancsokat, cipőket ne tegyük ki nagy hőnek, ne szárítsuk radiátoron, tűz mellett, mert a gumirészek és a ragasztás le tud válni.

Ha a membrános bakancsunk már átázik, az valószínűleg azért van, mert maga a membrán „elfáradt”, elszakadt, és nem képes a vizet kint tartani. Sajnos – felhasználástól függően – ez egy idő után minden cipőnél bekövetkezik, amiben membrán van. A másik fontos tudnivaló ezeknél a bakancsoknál a talp.

A gyártók egy úgynevezett PU (poliuretán)-habot használnak csillapító rétegnek (középréteg), amire kerül a külső koptató gumiréteg. Ez a PU-réteg egy idő után el tud fáradni, megszívja magát vízzel, porózussá válik és elporlad, de ez is felhasználás és ápolásfüggő. Ezért is fontos, hogy egy nagyobb túra után, ahol sokat jártunk sárban, esőben, alaposan tisztítsuk meg a cipőt (beleértve a talpát is), és száraz helyen tároljuk direkt napfénytől védve.

Sokan megveszik a drágább cipőt, és ruhákat is, de sajnos az ápolásra már nem fordítanak elég figyelmet, illetve időt. Ha már befektettünk egy jobb minőségű darabba, akkor vegyük meg hozzá a megfelelő tisztító- és ápolókészletet is. A nem megfelelő ápolás vagy annak hiánya sokszor garanciális problémákhoz tud vezetni, ami nagyon sok esetben nem a gyártó, illetve a ruha vagy cipő hibája, tehát fordítsunk megfelelő figyelmet a ruháink, cipőink tisztítására, ápolására!​Hogyan válasszunk technikai aláöltözetet?

​Hogyan válasszunk technikai aláöltözetet?

2023.07.06.

A megfelelő túraruházat összeállítását érdemes az alapoknál elkezdeni, ugyanis egy komolyabb túrának meghatározó elemei lesznek ezek a darabok. Azért is érdemes ezzel a témával foglalkozni, mert ma már rengeteg típus létezik mind aláöltözetből és zokniból is. Az alábbiakban részletesen végig megyünk a különböző modelleken és megnézzük mikre érdemes figyelmet fordítani a vásárlásnál.

→ Tovább
​Hogyan válasszunk zoknit túrázáshoz?

​Hogyan válasszunk zoknit túrázáshoz?

2023.06.14.

Sokan nem tartják fontosnak a zokni szerepét a kirándulás során, pedig egy jól kiválasztott darab sok kellemetlenségtől tud megóvni minket. Ilyen lehet pl. a vízhólyag, a izzadás, melegen tartás, szellőzés. Manapság a zoknik rengeteg féle anyagból, különböző hosszú szárakkal, és többféle vastagságban készülnek. Nézzük végig mik a legfontosabb tényezők, hogy kiválasszuk a megfelelő darabot!

→ Tovább