Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg és fotó:
2019. november 11.

Rohács-völgy: a Liptói-Tátra legszebbje

Ha elvonatkoztatunk a Poprád–Magas-Tátra–Csorba-tó közismert háromszögétől, érdemes szétnézni a Tátra nyugati oldalán is. A Liptói-havasok, alias a Nyugati-Tátra számtalan csipkés csúcsával és vadregényes völgyével igazi turistacsalogató. A Rohács-völgy tavai és vízesése mindenki számára bejárható tátrai gyöngyszem.

Bevallom, átlagos földrajzi ismereteim ellenére a Liptói-Tátra elnevezés kapcsán nem ugrottak be elsőre pontos adatok. Én is azon természetjárók körébe tartozok, akiknek a tőlünk északabbra elhelyezkedő célpontok közül leginkább a Poprád-Zakopane körzet látnivalói a legkézenfekvőbbek.A felvonószezon lecsengésével olyan magashegyi hangulatú kirándulóhelyet kerestem, ami a nagyobb szintkülönbség ellenére viszonylag könnyen járható, de látványa vetekedhet a Keleti-Tátra szépségével. A Liptói-havasok a Tátra nyugati, nagyrészt Szlovákiában elhelyezkedő része.

A Magas-Tátrával egy geológiai egység, de 2000-2200 méteres átlagmagasságával, szelídebb vonulatával könnyebben járható. Észak felől két nagy völgyrendszer hasítja be. Az úgynevezett Sztudena-völgy legszebb forrásvölgye a Rohács-völgy, melynek Volovec (2065 méter) alatti katlanjába vezetett utunk. Ahogy a lengyel oldalon a Babia Góra, úgy Szlovákiában a Nyugati-Tátra maradt minden tekintetben a Magas-Tátra árnyéka. A Magyarországi Kárpát Egyesület 1800-as évek végén megalakult liptói osztálya sem rendelkezett elegendő erőforrással a környék fejlesztésére, így menedékházak híján a hegycsoport háttérbe szorult. Szerencsére a háború utáni lehetőségek az érdeklődés fellendüléséhez vezettek, így a harmincas évektől kezdve látványosan fejlődött a turizmus.

Bölényfalu (Zuberec) felől kocsival könnyen megközelíthető, csak kövessük a Rohácsky-felvonót jelző táblákat. Kb. 10 kilométernyire a falutól délkeletre síközpont épült, melynek fizetős parkolója (Parkovisko Pod Spálenou) alkalmas kiindulópont a völgy bejárására. A téli szezon nyilván felkapottabb, ezen az őszi hétvégén csak pár autó parkolt. Az irányjelző táblák segítségével könnyen tájékozódhatunk, a nagy táblatérkép áttekintésével saját papírtérkép vagy okos eszköz nélkül is követhető a tervezett körtúra.

A vízesés irányába a zöld sávon vetettük be magunkat az erdőbe. Egy fenyves erdősávon átvágva a következő jellegzetes, piros sapkás útjelzőnél (Rázcestie Sindlovec) már egyértelmű tábla köszönti a Rohács-völgy látogatóit. Az enyhén, de folyamatosan emelkedő széles betonúton, a piros sáv mentén sétáltunk az Adam-tisztás (Adamcula 1189 m) elágazásáig. A bal oldali ágon, turistajelzést nem váltva emelkedtünk tovább. A következő fél órában a környező csúcsokra rálátva egyre izgalmasabbá válik a völgy.

A Fekete-pocsolya partján épült Tatliakova menedékház kis büféként üzemel, alkalmas pihenőhely. 1883-ban épült itt először „turistaház”, de a kezdetleges kunyhó nem elégítette ki a korabeli igényeket. Az 1941-ben megnyitott nagyobb épületet nem kímélte a II. világháború, melynek során leégették. Az újjáépített ház története sem eseménytelen, de szerencsére a „Tatliacka” napjainkba is rendelkezésre áll. A sekély tavacska csak a további látnivalók bevezetője, ezért ha erőnk engedi, induljunk is tovább.

A Smutná-völgy köves ösvénye a Volovec északnyugati oldalát keresztezve, a törpefenyősből sziklás terepre vezet. Ha tudnánk szlovákul, akkor útközben a Rohácsi-tavak tanösvény táblái alapján okosodhatnánk, így viszont csak a tájat csodáltuk.

A nagyjából szintben vezető ösvényt éles jobb kanyar követi, majd hamarosan az Alsó-Rohácsi-tó partjára érkezünk. A gleccsertavak különlegessége, hogy 3-400 méterrel alacsonyabban fekszenek, mint a Magas-Tátra hasonló kialakulású tavai. Ezen tengerszint feletti magasságon a jég formálta alakzatok Európa-szerte a Rohács-völgy ritkaságai.

Az első tavat északról kerülve, rövid kapaszkodó után 1650 méteren a Második-Rohácsi-tó, majd kicsivel feljebb a harmadik csoda vár ránk. A különböző színben pompázó tengerszemek partjánál érdemes magunkba szívni a táj szépségét.

A Volovec és a Rohács méltó hátterei a természet tükreinek. A harmadik tó partjáról még egy nekirugaszkodás, és a gleccserkatlan utolsó, legmélyebb tavához érkezünk. 1718 méteren a kellemes őszi napsütés ellenére fagylepel borítja a vizet.

Némi pihenést követően nyugat felé vegyük az irányt, és a Zsarátnok-völgy egyik mellékvölgyén, a zöld sávon szerpentinezzünk lefelé. A sárga sáv elágazásánál lévő platószerű pihenőnél feltekintve körülölel minket a hátunk mögött hagyott hegyóriás. Beérve a fenyvesbe már nem várat sokáig magára a Liptói-Tátra legjelentősebb vízesése. A Studeny patak táplálta, 18 méteres kaszkád messziről hallható robajjal ömlik az alatta fekvő sziklákra. A csúszós köveken legyünk óvatosak.

A Zelena-völgy ereszkedőjén hagyjuk el a hegyet, majd az Adamcula elágazásához jobbról érkezünk. A fenyőkkel szegélyezett, széles aszfaltúton elégedetten ballagtunk a parkoló felé, meggyőződve arról, hogy a Liptói-havasokba mindenképpen visszatérünk.

Zempléni kincsek nyomában, ha esik, ha nem

Zempléni kincsek nyomában, ha esik, ha nem

2022.10.03.

Ezúttal az Országos Kéktúra Vágáshuta–Füzér közötti szakaszát jártuk be. Az esős idő nem kedvezett a természetjárásnak, mégis csodálatos, élménygazdag túrában volt részünk a Zemplénben.

→ Tovább
A Zemplén fővárosában

A Zemplén fővárosában

2022.09.29.

Már hagyománnyá vált, hogy szeptember harmadik hetének nagy részét túrával töltjük, és lehetőleg hazulról távolabb. Az idén adta magát, hogy ekkor fejezzük be az OKT bejárását.

→ Tovább
A Bakony legszebb panorámája nyílik a Papodról

A Bakony legszebb panorámája nyílik a Papodról

2022.08.19.

A Bakonyban sok szép kilátóhely van. A Kőris-hegyen állva a lábunk alatt hullámzó Magas-Bakony hegyei nyűgöznek le, a Kab-hegyi kilátóból akár a Balaton víztükrének csillogásában is gyönyörködhetünk, a Baglyas kopasz csúcsáról Fehérvárig száll a tekintet. Van azonban egy kilátó ahol mindezt egyszerre kapjuk meg, ahonnan körpanoráma nyílik szinte az egész Észak-Dunántúlra: a 646 méteres magasságig emelkedő Papodon álló Vitéz Bertalan Árpád kilátó.

→ Tovább