A kéktúra hírneves kaptatója – Nagy-Gete

Gömbölyű piramis vagy mini hegyóriás, esetleg nehezen bevehető sziklabástya, avagy a Dorogi-medence panorámás szigete? Mindenki másként írja le ezt a jellegzetes és pompás gerecsei sasbércet, melynek a nyugati oldalában felhágó kék sziklaösvény mindenkinek emlékezetes élményt nyújt, hát még a panorámája.

Szöveg:
Fotó:
Farkas Péter / Természetjáró.hu (Kiemelt kép)
2024. március 24.

Gömbölyű piramis vagy mini hegyóriás, esetleg nehezen bevehető sziklabástya, avagy a Dorogi-medence panorámás szigete? Mindenki másként írja le ezt a jellegzetes és pompás gerecsei sasbércet, melynek a nyugati oldalában felhágó kék sziklaösvény mindenkinek emlékezetes élményt nyújt, hát még a panorámája.

Az Országos Kéktúrának számos páratlan és felejthetetlen helyszíne van, izzasztó emelkedőkből is akad jó néhány a mindösszesen 1173 km hosszú út során, de a Gerecse keleti határában magasodó Nagy-Gete bizonyosan a kék út nevesebb magaslatai közé sorolható, annak ellenére is, hogy az csupán 457 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Persze, aki Dorog felől érkezik, annak kevesebb alázatra van szüksége a panorámás csúcs meghódításához, mint a Tokod irányából közelítőknek, ámbár ezen az oldalon az ereszkedés sem egyszerű, főleg nyirkos időben.

Hol is járunk?

Ha a Pilis felől nézzük, akkor a Gete tömbje egy szelíden emelkedő vonulatnak, ha nyugatról, akkor egy tekintélyes monstrumnak hat. A Dorogi-medence északnyugati határán sorakozó szigetszerű rögök legmagasabb tagja, melyet Dorog, Tokod, Annavölgy, illetve Csolnok települései vesznek körül. Ezen a vidéken hajdanán szinte minden a szénről szólt.

Ez volt a környék fő gazdasági motorja, ami nem csupán megélhetést, de identitást is adott a helyieknek. Napjainkra ez jócskán megváltozott, de az ipari múlt nyomait, emlékeit még ma is szerte a környéken megtaláljuk, melyeket akár egy remek, több útvonalból álló túramozgalommal is felkereshetünk, felfedezve egy turisták által kevésbé járt, de ugyanakkor természetjárásra érdemes környéket. Ide kattintva némi képet kaphatsz erről a tematikáról.

A térképeken is jelzett „meredek”, kőgörgeteges hegyoldal leküzdése nyilván nem egy Mount Blanc mászás, de valóban fárasztó pár száz méteres kapaszkodást ígér. Érthető, ha egy nagyobb hátizsákkal túrázó kék vándor külön fejezetet szentel a memoárjában, a Szárligettől Dorogig tartó, 11 számú OKT szakasz ezen ominózus hegyélményének.

A hegy szakadékos oldalában ugyanakkor jobban megfigyelhető a Gerecse rögös, tektonikus hatások által alakított szerkezete. Maga a Nagy-Gete és a szomszédos sasbércek is vetődéssel, azaz két vetősík közötti rög töredezésével, továbbá kiemelkedésével jöttek létre. A hegykúpok között a rög lesüllyedt, ezért látszanak ezek a sziklás magaslatok egymástól különálló, szigetszerű hegyláncnak.

A kapaszkodás jutalma

A Nagy-Gete csúcsán méretes, 5,5 méter magas vörösfenyőből készült kereszt, kicsivel odébb pedig panorámás tisztás található. Innen elsősorban nyugati és déli irányban pásztázhatjuk a tájat, de a csúcstól északra is nyílik kilátás. A hegyorom ezen részén II. világháborús németek által építette bunker maradványaira is rálelhetünk.

Közvetlenül alattunk a Hegyes-kő mészkőpados sziklaszirtje magasodik Tokod fölé, mögötte pedig a Kő-hegy mészkőtornyos homloka, illetve a bajóti Öreg-kő híres barlangot rejtő szirtje fehérlik. Rálátunk a Gerecse központi részét jelentő Nagy-Gerecse 633 méter magas elnyúló hosszú hátára, tőle délre pedig a Halyagos és a Somlyóvár jellegzetes lejtői tűnnek fel. Ha a légkör engedi a Vértes fennsíkját is megpillanthatjuk.

A hegygerincen hangulatos ösvénnyel végig vezető kék a Nagy-Gete kistestvérét, a Gete-hegy 403 méter magas csúcsát is meglátogatja, mielőtt Dorog irányában végleg elhagyja a hegyvonulatot. Ennél a természetes kilátónál is keresztet helyeztek el, továbbá innen is gyönyörű kilátást élvezhetünk, melyben a budai hegyek markánsabb magaslatait is felismerhetjük. Tavasszal ezek a déli fekvésű sziklagyepes hegyoldalak pompás virágmezővel fokozzák a panorámaélményt, az alattunk elterülő zöld szántók pedig egy terepasztal játékos vonalvezetésével, illetve rendezettségével nyűgözik le a szemlélődőt.

2. nyom

A selyemhernyó-tenyésztés hazánkban hosszú és regényes múltra tekinthet vissza. Ha hallottál már erről, biztosan tudod, hogy a selyemhernyó egyetlen növényhez kötődik különösen. Melyik ez a fa, amelynek a leveleivel táplálkozik?

Miután felkapaszkodtunk a Nagy-Gete siklóernyősök által is kiváltképp kedvelt csodás sziklaormára, valamerre előbb vagy utóbb le is kell mennünk a hegyről. Tegyük ezt bármelyik irányba, tudjunk róla, hogy a hegy szomszédságában is találunk látnivalót. Ilyen a csolnoki bányamúzeum, ahová a kék négyzeten tehetünk rövid kitérőt, avagy felkapaszkodhatunk a közeli sasbércek (Hegyes-kő, Kis-kő, Kő-hegy) tetejére is, melyek az Országos Kéktúra mentén magasodnak.


A cikk először 2022 áprilisában jelent meg.


Cikkajánló