A lángoló esőerdők megmeneküléséért imádkozik a világ

Nem túlzás, napok óta az egész világ Brazíliára figyel, ahol minden eddiginél több erdőtűz pusztít. Az amazóniai esőerdő a Föld legnagyobb egybefüggő erdősége, melynek kétharmada Brazíliához tartozik, szerepe azonban a Föld egészének szempontjából kulcsfontosságú.

Szerző:
TM/MTI
Fotó:
Adobe Stock
2019. augusztus 23.

Nem túlzás, napok óta az egész világ Brazíliára figyel, ahol minden eddiginél több erdőtűz pusztít. Az amazóniai esőerdő a Föld legnagyobb egybefüggő erdősége, melynek kétharmada Brazíliához tartozik, szerepe azonban a Föld egészének szempontjából kulcsfontosságú.

Júliustól novemberig gyakran vannak erdőtüzek az Amazonas menti esőerdőkben, de míg a tűz az erdők életének természetes velejárója is lehet, addig az itteni erdőtüzekhez sajnos nagyon is sok köze van az embernek. A földművelők ugyanis az erdők felégetésével jutnak újabb termőföldekhez. Az esőerdők talaja azonban hamar kimerül, így minden évben újabb és újabb területeket vesznek el a természettől. Az évnek ebben az időszakában tilos tüzeket gyújtani, ugyanis az száraz évszakban könnyen terjed a tűz, a tilalmat azonban sokan nem tartják be.

 

 

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adatai szerint idén minden eddiginél több erdőtűz pusztít. Eddig 72 843 erdőtüzet regisztráltak az Amazonas vidékén. Ez 83 százalékkal több, mint egy éve ilyenkor. (A Global Forest Watch oldalán naprakész adatokat lehet találni arról, hol vannak erdőtűz miatti riasztások.) Az intézet adatai szerint a kiirtott erdőterület nagysága júliusban 2018 júliusához képest megháromszorozódott. A műholdas megfigyelő rendszer 2255 négyzetkilométernyi erdőség kiirtását regisztrálta júliusban szemben a tavaly júliusban észlelt 597 négyzetkilométerrel. Az idén júliusban kiirtott erdőterület majdnem akkora, mint Luxemburg területe.

 


Az Amazonas-medencében található a világ legnagyobb esőerdője, amit a Föld tüdejének is neveznek, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el, és innen származik a Föld légkörében lévő oxigén 20 százaléka. Kulcsfontosságú szerepe van a biológiai sokféleség szempontjából is, hisz sehol máshol nem találhatunk ennyiféle  fajt, mint itt.

 


Világszerte milliók figyelik aggódva a Brazíliából érkező híreket és képeket, a közösségi oldalakat pedig elárasztják a a #PrayforAmazonia hashtagek. A probléma a világpolitika szintjén is elsőszámú témává, és konfliktusforrássá vált. Sokan elítélik Jair Bolsonaro brazil elnököt, mert úgy vélik, politikájával, nyilatkozataival nem védi az esőerdőket, inkább elősegíti azok pusztítását.

 

Kapcsolódó cikkek:

Évről évre hamarabb érjük el a Túlfogyasztás napját

Műanyaggal volt tele a dán partokon talált madarak gyomra

Egy évszázadon belül eltűnhetnek a rovarok

Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját



 

Cikkajánló