A sólyom, amit kétszer engedtek szabadon

A múlt év végén egy legyengült vándorsólymot találtak Egerben. A madáron nem találták sérülés nyomait, de okozott némi fejtörést, míg rájöttek, mi miatt nem tud elrepülni.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobes Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. január 20.

A múlt év végén egy legyengült vándorsólymot találtak Egerben. A madáron nem találták sérülés nyomait, de okozott némi fejtörést, míg rájöttek, mi miatt nem tud elrepülni.

2019 október végén egy legyengült, második életévében járó hím vándorsólymot találtak egy egri ipartelepen- számol be az esetről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. A madár a Mályi Madármentő Állomásra került. Mivel nem találtak sérülésre utaló jeleket, így némi megfigyelés és feltáplálás után, egy gyűrűvel a lábán megpróbálták szabadon engedni.

A Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet egyik gyepe minden szempontból megfelelőnek tűnt, mivel mind a közutaktól, mind pedig a madarakra fokozottan veszélyes középfeszültségű oszlopoktól távol fekszik. Fontos szempont volt az is, hogy hogy ha esetleg mégsem tud elrepülni a madár, akkor a nyílt területen könnyen be tudják fogni. Sajnos, a szakemberek félelme beigazolódott, a sólyom nem tudott szárnyra kapni, így visszavitték a mentőközpontba.

Solymászok segítségével jöttek rá, hogy mi lehet a baj. A vándorsólyomnak légzsákszakadása volt, emiatt nem tudott repülni. Azt már tapasztalták, hogy kistestű énekeseknél rendszeresen magától meggyógyul a légzsáksérülés, így úgy döntöttek, hogy időt adnak a madár szervezetének ahhoz, hogy maga „orvosolja” a problémát.

December elején az addig nyugodt madár egyre idegesebben viselte a fogságot, a szárnyait is rendszeresen próbálgatta. A szakemberek úgy érezték, itt az idő, hogy megpróbálják újra szabadon engedni. Elvitték a legutóbb már kiválasztott helyhez, a sólyom ezúttal már nem tétovázott, némi nézelődés után szárnyra kapott és felszállt egy tőle körülbelül 100 méterre található nyárfára, majd a területről is kirepült.

A hazai vándorsólyom-állomány elsősorban a DDT nevű rovarirtó szer okozta mérgezés miatt a múlt század ’60-as éveire összeomlott, és egészen a ’90-es évek második feléig a faj csak, mint átvonuló és téli vendég fordult elő nálunk.

A DDT betiltásának, illetve fajvédelmi programoknak köszönhetően lassan stabilizálódott az európai állomány, és 1997. óta ismét költ a fokozottan védett vándorsólyom Magyarországon. Jelenleg már több mint 60 vándorsólyom-revír ismert hazánkban, ezek jelentős része a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található. Fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló